Thursday, June 30, 2011

layan tekak puasa...



errrkkkkk... alhamdulillah...
habis pun arini puasa..
lagi 4 hari...

harini mama bebuka makan..
kuetiauw sup... best gilosss...

dari pagi td teringin nk makan kuetiauw sup ni.. mmg x teringin nk makan nasi.. jemu la.. hari2 ngadap nasi..

tghari td.. pas ambik abang terus cari bahan2 nk masak..
sampai rumah terus buat sup ayam dlu...
abang n adik nk makan nasi tghari dlu..
bahan2 lain buat petang karang.. bukan susah pun.. kacang jeh..


taraaa.. niladia nye..

tambah sayur sawi yg dicelor...
fishcake, fishball direndam air panas skejap..
ayam goreng cinicang2 skit...
lada kicap pedas nk mampus ni.. tp best
limau skit...
sekian.. veri de senang kan...

kalau nk tau masa dlu mama slalu bungkus meehoon sup kt Tanjung Api depan IKIP 2 tu... mmg kedai tu akan isi ayam goreng @ daging panggang.. sedap weh.. x tau kedai tu ade lagi ke x lama x gi kesana...

td masa bebuka puasa makan panas2 suam.. best giloss.. x hirau da adik dok merengek kt pagar tu mintak nk sikit makan... sabar dik ye.. kang ma suap.. ma kebulur ni...

kalau awak tu dan awak tu sorang lagi nk makan nanti saya kat sini buatkan.. tunggu ari sabtu.. kalu kita xde program ape2 ke.. okey... nakkk?

oklah nk masak lauk papa plak ni..
perut papa mmg kena podot ngan nasi... ;-p
mee ke hapeke..... kurenggg ler..

tata.. kuali dah memanggil manggil...
adehhh... ;-p

peringatan : " best giloss".. itu hanye utk tekak org puasa je.. sbb lapar giler.. kalau buat sup kaki meja pun akan best giloss.. hehehe... amaran utk org2 yg x berpuasa.. sekian...

maap dik maap...



pagi td siap je mama gosok baju skolah abang..
mama ke dapur nk buat air milo abang...

adik dok dlm bilik kacau2 abang besiap pakai baju..
tgh dok jerit gelak jerit gelak... tetiba...
uuuuwaaaaaaaaaaaaaaaa......!!!!

"..apesalllllllllll bang !!!..."  mama de singa mengaum dr dapur..
jgn dok pelik la... jerit2 ni hobi mama...
klu wan dgr ni.. mmg cop jari time tu gak la kena marah...
wan cakap tekak mama ni satu taman ni bleh dengar..
hikhik... ade mama kesah... degil ni...
jom jerit lagiiii..

" abang ma tanya adik tu kenape.. ??.."
abang .. " adik ni pegang gosok baju abang ni.. panas.."

alamak mampus la mama kena bebel ngan papa...
bedesup dr dapur ni.. tgk adik dlm bilik..
tudia merah tapak tangan belah kiri..
nangis nye toksah kira la...
x makan pujuk... pastu tunjuk minyak gamat baru adik diam..
oooo.. ok .. adik dh faham rupe nye.. sakit uboh ubat...
pandaiiiiiii....

mama ni je yg x pandai pandai...
lepas gosok baju abang x reti2 nk letak tinggi iron tu..
dh jadik tabiat dok letak atas katil..
tgk tgn adik melepoh.. baru rasa nyesal nye...
teykeh kpala nak!!..

ni kalau tpon wan bagitau adik melepoh kena seterika..
sah2 kena marah...
".. yg awk dh tau anak awak x reti dok diam.. pegi sepah2 tu knp..."
bla...bla.... blaaaaaaaaa......"
pastu last skali ..
" ce awk tu kena periok panas pun sakit ni kan plak budak.."

hehehehe.. tau dah wan bebel camne...
ayat xjauh larinye... tukar kata keje je...

mcm dlu tu dlm pantang mama terkepit isi ibu jari adik..
berdarah.. keras2 adik nangis.. ye lah umo baru sebulan
masa tu tgh buang kuku adik dalam gelap..
eh x la gelap.. pukul 6 ptg.. jelas la nampak lagi..
letih la telinga.. kena bebel...
ayat last yg x tahan dengar tu..
".. meh sini nk kepit kan jari awak tu... sakit ke tak... cerdik sgt.. dh tau jari anak tu kecik lagi.. pasang la lampu.. pegi buat keje dalam gelap buat ape!... " sambil tu wan tgh dok dukong adik pujuk2....

yelah yelah.. amponn mak...
ampon dikkkk...
soriii dikkk...


satu jari telunjuk tu merah.. melepoh nye kat tapak tangan skit dan yg dlm gamba tu...

maap ye dik!
lainkali mama x sepah dah....
siannnn adik nisa.... T_____________T

Tuesday, June 28, 2011

cameron lagi..


smua gamba ni kat tepi taman rama2 tu je..
kuar pintu taman tu.. yelatu tempat nye..
bukan best sgt pun... tempat x bape nak siap..


     
ape ni erk..
mengkarung ke ape???
ye kot..

syok sgt tgk rabbit...
ade dekat nk 1/2 jam dok camtu..
angkat menjerit... tuladia...
amboiiiiiii.....



 kiri : x tau la adik ni geli ke takut...
kanan : mama yg gemokss.. dgn "kaktus lucah" papa..
keterangan " kaktus lucah" tidak dibenarkan utk tatapan umum anak2... hikhikhik.. gilosss!




niladia papa yg supersss busyssss...

haa.. nampak tu sebelah papa..
 tempat ni tgh dok dlm pembinaan lagi..
tgk la sape2 yg pegi tahun depan, klu dh siap, apekebenda yg diaorg tgh buat ni.. ;-p

ok clap your hand..
habis dah citer..
jom balikkkk..!




eh ade lagi...
pastu sepanjang jalan nk turun tu kita singgah je tempat2 yg rase nye mcm menarik..


kat sini..
dlm ni x ambik gamba ..
dah letih..
mama bukan nye minat kaktus pun..
masa dalam ni otak mama ingat nk masuk kete je..
nk tidooo..
kepala dh mcm nk pecah... adehhh

oklah
sekian
tata




Friday, June 24, 2011

cameron : part 4 .. taman rama-rama


anak2 punye pasal..
jom dok dlm kandang rama-rama..
rumah rama-rama la best skit.. ;-D
kecik je pon.. ingat kan beso...
ok la.. abang n adik la hepi jerit2..
mama?
mama dh migrain masa ni...
letih sgt pastu x cukup tido..
kat atas tu panas, terkejar sini sana..
makan n minum plak smua benda manis2..
air mineral kurang minum...
rasakan.. !
ngap..ngap.. kepala denyut.. adehhh!



 nak ke taman ni kena bayar rasanye.. x ingat bape..
pastu kena turun tangga..
bleh tahan cerun nye..
ade la se se kali nak ter jatuh melayan ke adik yg turun tangga melompat2 ni..
yg papa plak begayut tipon..
punye la lama.. dari turun tangga sampai la kite kuar taman rama2 ni.. tension mama kena bekejo berambat ngan adik dlm sangkar ni... dukong? eee.. sori naik lori la.. mengelupur nk kejar rama2.. pengsan mama!

 ni kt depan pintu masuk..
ade kolam ikan kecik jer..
x cantik pon..
ade la 3,4 ekor ikan...

 jinak2 je rama2 dalam ni..
senang je nak tangkap...

 tapi rasa nye bukan nye jinak..
pening kot..
tempat kecik.. rama2 nye banyak..
kena flash kamera la..
kena pegang nk gamba2 ngan org la..
yg putus2 sayap pun banyak.. sian je dok gedik2kt lantai..
datang adik terus pijak.. mati!
adehh dikkkkk... ;-p


 sbb tempat ni kecik..
dah ronda 2,3 kali baru bleh ambik gamba..
angin jakun adik n abang dh abis baru nk dok diam..
kalau x jgn harap..


 tgk la adik tu... isk isk..
tgh jerit masa ni tau..
abang mmg kena pegang adik..
kalau x abih adik perambat rama2..

 nampak x rama2 bape ekor?
ade.. tgk betol2..
senang2 tgk je arah mata adik... ;-D
dah bape kali tepih tangan ni..
nak ke jadi gamba ni..
cer tgk tangan adik tuh..
ready je nk cekau rama2 tu... hikhik..

 steady je adik..
x takut pon... best la dik!
giv me 5!

 ha yg ni mama rasa nak buat " giv me 5" kt bontot abang skali.. gerammmm!.. penakooot!..
sabo je la awak ni bang.... hissk!

 mama suh ambik hamba penuh.. bantai nye abang gi zoom kt tangan je.. buat letih mama sengih je.. hikhik..

 elehhh.. yg mati brani la pegang..
mangsa pijakan adik.. hikhik
ni mama soh abang buang kat pokok tu...

 budak bosan...
dh penat.. skit2 nk ambik gamba..


 ni kite dah kuar pastu masuk la balik..
teman papa plak nk tengok rama2..
tension je...
yg pegi begayut tpon lama sgt apesal..
pastu nk tgk sorang2 x best konon.. ceh!


gamba penutup harini..
penyeri la best skit..
hakhakhak.. gelak jahat skit..
spuloh jari ku susun mohon amponnnn..
kahkahkahkahkah....
















































 nak jugak!
ha ye lah... senyummmm..
layan je la..
kontrol .. kontrollllll... hakhakhak.....!
ampunnn bosssss.... ;-p

Tuesday, June 21, 2011

Happy Father's Day..


ni mama mikir nak buat ke x nak n3 father's day ni..

mau nye x.. sampai 2 kad papa dapat.. jeles la!

mother's day aritu satu kad pun x dapat..
sbb masa tu abang tgh exam..
art class xde.. jadik kad pun xde la...

bencik la tgk abang lompat2 nk tunggu papa balik nak bagi kad ni.. siap ajak mama buat suprise!..

eee.. x kose mama.. over tau abang ni..

tapi malam tu (Jumaat) mama pon nk tolong buat suprise... tp nye abang yg dah ngantuk nk tunggu papa balik pukol 10 malam.. sian abang.. pagi esok nye (sabtu) la plak abang tunjuk ke papa... eeeeeee.. nyampah tgk papa buat2 muka terharu.. cium2 abang.. dukong abang la .. riba abang la... abang plak buat muka manje.. adehhhhhh .. getikkkkk!
 ahhh x kira.. nak dengkiiiii jugak....



 ni la kad nye..
yg ni buat kat tadika hari Jumaat minggu lepas..
abang buat sendiri ni..
alah senang je.. tekap guna acuan kete tu pas tu gores je guna lidi..
bila cat wane hitam tu tanggal.. nampak la yg warne2 tu..

masa ambik gamba ni, kad ni dh kena ponyot ngan adik.. ;-D


 ni kad buat kat Kafa semalam...
eja 'selamat' pun salah la bang weh...
x sempat nk warne pun.. dah nk tulis jawi pun terkial2...
tgk la 'heart' tu 2,3 kali padam...
tapi xpe la.. yg penting papa suka..
cam biasa la semalam mama terpaksa la tengok drama yg " menggeli kan " antara abang dan papa.. pelok2 cium2 dukong2.. manje2...
errrrr... sabo je la....

yg ni belah dalam nye kad kt Kafa tu..
sempat warne pun..
tgk abang de green boy ni...
rumah hijau tu yg x tahan tgk..
eh betol la kan rumah kite mmg wane hijau.. ;-p

org lidi tu abang n papa la..
pastu mama tanye  " mane adik ngan mama nye "
tetiba abang .. " eh.."
sengih2 muka bersalah...
hehehe... best kacau abang ni...
pastu mama diam je la sambung tgk cite korea mama..
time cite ni kalau abang cite ape2 pun mmg mama kurang layan.. kusyok giler tgk tv..
tetiba abang cakap " maaa.. kenape diam...  x ckp ngan abang...xpe nanti abang buat kad utk mama.. abang buat kt rumah.. buat cantik sgt.. ye ma.. mama cakap la ngan abang ni.."

alah.. alah... sian plak encik erfan dani ni...
"... mama tgk tv la.. bukan marah kat abang.. mama x dgr abang cite ape tadi.. sori2.."
sensitip betol abang ni... pastu mama ckp la..
".. kalau abang jadi good boy hari2 lagi mama suka.. x yah kad2 nye okey..."
angguk nye mcm paham sgt...!
ye la tu.. macam paham sangat...!


ok la abih dah cite terbaru minggu ini..
nanti sambung smula cite basi "cameron"
;-p..


p/s: mama puasa harini... baru pukol 10.30 pagi.. perut dh bunyi mcm2... adehh... dah la x bangun sahur.. tu la dasar kuat makan.. belum tghari dh kebulur rasanye...



Monday, June 20, 2011

happy birthday to you.....

harini befday mokde..

Selamat Hari Lahir...
.. semoga panjang umur..
.. dimurahkan rezeki De..
.. sentiasa sihat walafiat ..
.. semoga hidup De diberkati didunia n akhirat ..
.. semoga bahagia n gembira sentiasa disisi De..
.. semoga impian De menjadi kenyataan..
.. Amin...



DE...
 terima kasih kerana slalu beri pertolongan pada kami...
slalu ada disaat kami memerlukan De...
maaf dan terima kasih, kadang2 saya rasa sedikit memaksa De utk tolong saya...

 DE...senyuman mu yg begitu berharga..
DE.. jiwa, emosi kamu juga sukar saya duga...
kadang sy rasa.. sy la yg paling memahami ..
kadang sy rasa.. sy la yg paling menyakiti hati ..
kadang sy rasa.. sy la paling dekat dgn perubahan hidup De..

 tapi tiada paling berharga sy rasa..
 bakti De, masa De dan pengorbanan De utk kite sekeluarga..
yg kadang De terpaksa lupa kan masa untuk diri De sendiri..

moga semua nya dibalas dengan segala limpahan kebahagiaan pada De oleh-Nya..

 DE..  
kamu yg banyak menempuhi onak dan duri hidup..
semoga bahagia jadi milik De nanti...

 DE...
dakapan De dan layanan De yg sentiasa di sukai..
tiada yg lain saya doakan..
semoga De bahagia dan gembira slalu..






Terima Kasih atas segalanye ye De..
tak terkira rasa nye...
dari saya bujang sampai la dah bekeluarga..

WE LOVE YOU..!

cameron : part 3.. KEA Strawberry Market


eh..!
yeke name tempat ni Kea Strawberry Market..
ye rasa nye... dah x bape nk ingat..
KEA tu betul dah rase nye..

tempat ni kat tepi jalan jer..
ade jual sayur2.. banyak!
ade jual macam2 bebeno nye...
tp lebih ke sayur la...

kat sini mama beli sayur, keychain n beg srtawberi lagi..
Papa beli pokok lada utk Wan n Tokki..
untuk ngudap2.. papa beli jagung bakar.. best giler.. manis!

tp yg x best nye masa kat sini hujan renyai2..
pilih sayur pun kena cepat2
takut hujan lebat.. tp x pun...
kejap je kite kat sini.. 30 minit cukup!
bukan menarik pun..setakat beli sayur2 je...

ni baru turun kete..
dh hujan renyai pun mase ni..
bebetol nye kete x leh parking kat tepi jalan belah ke gerai2 ni, kena saman tp dah xde tempat langsung seberang jalan sana.. ade pun nunnnn jauh.. kena menapak nanti.. x sanggup la...

lagi pun ramai je org parking..
emmm kite pun buat x reti je la...
tp kena cepat2 la beli brg nye...
x leh nak masuk smua gerai...

mama bekenan tgk benda ni.. cute jer!
x kose nk beli...
tp papa cakap beli la..
bleh abang n adik tutup telinga time mama menjerit mcm tarzan kat rumah...
eleh...! macam baguih je kena kan org...
yela.. awak kan papa yg sopan n lembat lembut..!
eeeee.... loyerrrrrr! tui.. tui..
bertambah lagi la x kose nye mama nk beli penutup telinga ni..


kelakar muka adik..
tgk mata adik.. hakhak....
".. aku nak itu.. aku nak itu.."
muka budak noti...



ok la..
part 4 kite ke Taman Rama-Rama..

Friday, June 17, 2011

cameron : part 2 .. BIG Red Strawberry Farm


tarik nafasss.. lepassss...
tarik lagi.... lepassss.... :-D
legaaa cek oi... dekat nk 2 jam nk ngabih kan download gamba2 ni.. internet slow!

hikhik.. baru nak sambung cite lagi.. mcm dah basi jer... ;-p
pas tu mikir sendiri.. amboi bepart2 la plok.. ngalah kan gi london.. adehhh pengsan la mama ni...
tp x pe mama citer jer.. kikikik...

okeh pas makan2 tu kita gi Big Red Strawberry Farm..
sebnrnye byk kebun strawberi kat atas ni tp dah yg ni kita jumpe dlu.. terus je la masuk.. lagi pun papan tanda kebun yg ni je yg banyak kite jumpe.. tgk gamba2 kat dalam pun cam menarik.. sbb merahhhhhh je!

bila masuk mmg menarik pun... merahhhh jer mula2 masuk.. chantekkk sgt.. tembok merah, jalan merah, byk tanglong merah... byk bunga merah2... rasa mcm merah muka... tp kena mendaki bukit skit.. mengah la jugak..


ni kite benti jap.. rehat!.. penat!.. ambik napas jap.. bebukit betangga.. hikhik.. letih weh!

buat2 tgk ikan jap.. sbb malu kt nyonya tua tu jalan je naik tangga tinggi tu x benti pun.. dahhh bawak org semput nasib laaa kan.. kalau nak cepat.. kendong sendiri dua2 anak ni sampai atas tu.. i hepi jer goyang kaki tgk ikan... Go la.. mama ckp Go la.... tp idok ler papa sanggup..  x sanggup kan tinggalkan mama yg pretty moti ni kan... ngehngehngeh

 ni la budak2 yg x tau erti letih...

 nak pose pun malas... letih.. panas lagi...

 ni dah sampai atas.. oyeiiiii
 rasa nye kite je yg ambik gambar kat papan2 ni.. smua segala papan strawberi papa suh kite begambo.. dah rasa cam maskot rasanye... layan jer la .. abang n adik la yg loncat2 suka.. mama ni dah x tau nk tarok muka kat ne.. org lalu lalang dok tgk... papa ckp sporting la skit ngan anak2... byk la sporting kau.. bila mama yg suh papa jadi maskot xnak plak.. x muat muka la.. tinggi sgt susah nk tunduk la...ape la... x nampak ke muka mama lagi lebar... cehhh! time2 ni la muji muka mama comey! amboiiiii... mulut papa penuh gula tau! manis kata2... termakan tau! 

 ape perasaan bila mama yg terpaksa jadik camni.. ahhhh haru betul time ni... rasa cam nak bakooo jer!
abang x cukup tinggi.. okeh la mama yg cun pun menyerah diri... meh la! kito bako jer strawberi ni... ;-D

 nampak x knp mama segan... sbb papan2 tu td kat atas tembok.. dari jauh org dah nampak kite betiga je... kena naik tangga yg licin tu.. ade pasir2 skit... yg ni je kat bawah... ni mama dah x tahan melayan adik n abang begamba dah ni... mmg senyum yg di buat2 ni... sporting la katakan.. demi buah2 tangan yg akan mama beli dan dibayar oleh papa.. ku rela kan jadik maskot.. bila papa hepi, mama bleh shoping lebih skit... bijak.. bijak... hikhik... oppsss kurang bijak buat pengakuan!.. hakhak.. xpe dah siap beli pun... tq papa!

 salad segar dari kebun yg kite beli.. yg ni nama nye  "Green Coral "

 papa nak merasa petik strawberi..
kite pun masuk 4 org skali.. sbnrnye 2org je bleh masuk tp dah masa tu xde org pun dalam tu.. kite pun lepas masuk.....

 uiiiiii.. letih ngan budak ni...
sasau adik dalm kebun ni.. menjerit2.. pusing situ buah.. sini buah... mengelupor nk makan.. entah bape biji adik tarik n terus makan...  kalau setakat nak ambik2 gamba suh adik smile2.. x jadik nye.. mulut dia ready nak ngap buah tu jer... hikhik.. padehal buah ni masam.. tp selambe jer adik makan..

 panas weh dalam kebun ni... bepeloh2..
ahh x kira nak ambik gamba ngan strawberi gok.. papa malas nk layan, snap sendiri.. kahkah.. muka mcm baru lepas nampak hantu.. pucat lesi..

 tgk adik.. pas tu tgk abang...
adik mmg x hirau ke sape2 pun.. yg adik nampak hanye strawberi dan strawberi...
yang abang plak merungut..bakul  berat la.. mainan rosak la.. mcm2.. sbb abang dengki adik bleh pegang2 buah tu.. yg dia kena pegang bakul.. hikhik.. mama?.. mama pegang camera. dan tunjuk je mane strawberi yg elok2.. ok pa.. yg tu.. yg tu... last2 kena jeling skali terus gelabah ambik gunting cari buah.. ;-D ...

 ha pandai pun kutip strawberi...
ingatkan tau order jer..
 ha kan mama dah kena bebel... padannn muka.. ;-p

 dah hampir penuh.. carik skit lagi... dah x larat ni.. panas! sebakul ni RM 44.00 kalau x silap..

 penat cangkung intai buah... ngulo jap.. mama dok cangkuk ambik gamba jer.. pas tu bangun cakap.. " ooo pa kat sini xde yg elok la.. cari kat sana jap".. hikhik.

 pas siap xtvt kutip strawberi.. kite try makan makanan kat atas tu..
ni mama punye.. mama suka tang aiskrim tu jer.. sbb tgh panas!
wafer tu ngan jem strawberi tu biasa jer.. puas gak nk abiskan..

 ni papa punye.. strawberi cake..
x sedap sgt.. x abis pun..

 ni abang n adik punye..
abang langsung x makan.. sbb mengamuk nk main mainan yg masuk coin tu.. pas tu benda tu bergerak.. ape ke name entah... dh kena bising ngan papa... adik je yg makan.. x abis.. membazir je...

 ni dah turun kat kete..
tgk tu jalan merah, tembok merah...
byk bunga kat tepi2 tu...

 tinggi kan!....

 muka dah comot la bang...
ni la abang yg asyik kena kutip kasut adik..
setiap kali adik mengelupor atas dukong mesti kasut pun jatuh.. adehh dikkk!
adik x nak turun.. yg adik tau nak daki n daki lagi.. sampai nak masuk semak pun okeh lagi... ape yg nak di cari entah... uiiiii.. penat ngan adik ni... tq bang tolong mama!

okey.. abis kat sini.. part 3 kat tempat lain plak.. hehehe macam bagus jer ayat!

 C. U !