Tuesday, May 24, 2011

cameron : part 1..


okey ni cite sabtu n ahad baru ni..
kite gi becuti ke Cameron Highlands..
biasa la papa kan.. suka buat planing last minit..

tiba2 hari sabtu tu pkul 11.15am gitu...
 papa tpn tanya nk gi jalan2 cameron x?..  ofkos la mama ckp nak kan....
papa suh siap kemas n tunggu je papa balik keje...
x kira la pukul bape.. malam pun malam la papa cakap...
papa over xcited perhok, sbb papa x penah gi lagi cameron..
yg tetiba nak gi ni sbb friend papa, uncle Rosh ajak gi..
uncle Rosh jalan dlu.. pkul 6 dh sampai sana dah..
 papa kalau ade geng yg dh biasa gi tempat tu.. dia suka la nak join..
 sbb senang nk tanya ape2... akhir nye dekat pukul 6 ptg kite bertolak ke sana...
 ikut exit Temerloh -Jerantut- Kuala Lipis-Sg Koyan..
adehhhhh.. jalan macam haremms..
dgn hujan nye.. dgn lori byk nye... lengkap la... 
GPS asyik ckp " warning.. sharp turn ahead"..
dah lama2 GPS x becakap dah.. papa cakap GPS mabuk jalan..
muntah kot.. tu yg tetiba tediam...
 dah dekat cameron baru ade suara smula... GPS dah hilang pening... ;-D 
kite sampai pkul 11.30 malam kat cameron.. penat tok sah cite la..

sampai Tanah Rata tpn uncle rosh.. 
sbb papa x tau jalan nak gi ke apartmen yg uncle sewa..
sewanye rm200 je sehari.. murah la ..
 so kongsi 2org.. rm100 sorang la.. jimatkan.. duit lebih bleh shoping kt situ.. 
sbb hotel hagenye mahal la rm250 - rm300 keatas sehari.. tu kira yg selesa la skit..
tp pas bincang ngan papa.. akhir nye uncle sewa apartmen..
senang ade 3 bilik tido... ade ruang yg luas utk anak2 belari n main2..
yg penting tilam xtra untuk anak2 tido bleh dapat byk -FOC-..
 hehehe selesa tido.. tau je la anak dah 2org ni mane nk muat tido sekatil..
uncle Rosh pun ade 2 org anak.. nak masuk 3 org.. sorang dlm perut untie Rina... ;-)
 tp yg penting dan best nye.. abang n adik dapat rasa sejuk nye cameron highlands malam tu..
sbb baru pas hujan.. kabus2 ade.. abang la yg hepi... adik gigil2 skali... hikhik..



ni pemandangan dari blakang apartmen..
xde ape.. rumah2 org jer..
masa ni mama tgh tunggu abang mandi..
sejukkkk... sbb malam nye hujan...


 abang n shina..
anak sulong uncle Rosh..
dah 7 tahun sekolah Al- Irsyad...

dah siap mandi smua2 nye..
dalam pkul 10 pagi tu kite gi makan kat gerai Tanah Rata ..
makan nasi lemak kukus n ayam berempah.. terbaekkk la .. sedap!
papa makan nasi kerabu..

papa n uncle Rosh..

pas makan.. sementara papa hisap rokok kite gi kedai jual cenderamata kat sebelah tu je...
habis rm60 kat situ.. beli FM, keychain, bantal adik n beg strawberi...

 yg kecik tu Airis.. adik Shina.. sama umur dgn adik..
lasak pun sama.. ;-D

rehat jap dalam kete dgn habuan masing2..
masa ni papa n uncle gi chekout.. n angkat beg bagai..
ni dah pukul 11.30 pagi...
pas siap ni.. kite jalan asing2 dgn uncle n untie..
uncle n untie nak beli bunga n jem . nak jual masa untie konvo Khamis ni kat POLISAS...

copppss.. ya betol sangat.. mama mmg x ingat nama apartmen ni ape dia.. malas nak tanye kat papa..  hikhik..

ehh!.. satu lagi coppssss..
lupe nk cite.. bila dah tghari kat atas ni x sejuk langsung.. panas.. siap bleh bepeluh2 lagi.. kekadang jer bleh rasa angin sejuk.. emmm

okeh.. nanti kite sambung Part 2 plak...
tataaaaaaaa......!!!!
;-D

Thursday, May 19, 2011

hoyeiii.. abang menang lagi.. ;-D


wah wah... suka hati mama hari ni...
hilang rasa nye ngantuk dok berjaga buat roti sosej malam tadi...
pagi2 pukul 4.30 dah bangun papa nak gi Singapore..
mama tido 3 jam je...
okeh2 malas nk cite pasal mama..
kite cite pasal abang da "top model" today.. ;-p

nak tgk abang pakai camne ..
jgn terkejut ek....






































































sejuk mata memandang tau...



















































taraaaaaaaaaaa...

 ni la imej yg mama n papa ciptakan utk fesyen show tahun ni..
" Imam Muda ".....
sejuk mata mama memandang nye bang...
kalau sampai ke besar gini.. dan ditakdir kan Tuhan anak mama jadik Imam.. InsyaAllah..
sejuk perut mama ngandung ke awak abang..



dua imej yg amat berbeza...
yg kiri hari ni punya.. yg kanan tahun lepas punye..
dua gambar ni untuk fesyen show sempena Teacher Day kat tadika abang..
tahun lepas buat pada tarikh 19.5 .2010
tahun ni buat pada tarikh yang sama gak 19.5 2011

okeh mula2 mama letak selendang tu macam bilit leher abang,..
tp abang x suka.. susah nak cabut nanti...
sbb ade acara lain.. colouring dan musical chair..
so mama pun tukar jadik camniha...

haa.. selesa abang cakap.. okeh siap..
mama letak keronsang kat selendang tu.. so jadik cam rantai la..
senang la abang nak cabut n nak sauk balik ke leher abang...
jadik camni la abang dok peraga kan jubah ni kat tadika..
pentas nye meja yg disusun jadik panjang..

Jubah ni harge nye RM56.00
Selendang ni harge nye RM 25.90
beli kat kuantan parade, x ingat nama kedai, plastik nye dah buang..

selendang ni ade name sebenarnye..
tapi mama dah x ingat ape tuan kedai tu panggil..
lantak la.. selendang pun selendang la.. ;-p

abang cite dia kena pegang tangan gegirl.. jalan seiring gitew,..
teacher yg suruh.. sbb gegirl tu pakai jubah n tudung,,..
hahahaha.. teacher pun over kan.. lantak la..

pagi2 sampai skol teacher dah jerit2 cakap abang hensem..
hikhik.. kembang montot mama jap.. ( ooo.. cebik mulut yer..)
ade yg cam nk pitam ke baca puji pujian mama ni...
hikhik lantak la... janji mama hepi,... ;-p

Teacher Suzi siap ambik2 gamba abang  nak masuk dalam Facebook..
budak2 lain cam terngange2.. mama pun terkezut...
mungkin teacher x sangka abang pakai camni kot..
kebanyakan budak pakai baju2 " mat smart".. xde kelainan kot budak2 lain tuh..

okeh bila time mama jemput abang..
Teacher kuar bawak hadiah bagi ke mama..
".. rezeki ustaz Erfan harini.. dpt 1st place.."
terkezut mama bang!



tahun lepas abang dapat tempat ke-2..
tahun ni abang dapat tempat pertama..
tahniah abang...
tahniah juga untuk idea papa ni.. nak buat abang " Imam Muda "
terima kasih juga papa sbb sanggup melayan karenah mama nak itu ini untuk anak kite ni...

TETAPI..

ade tapi tau..
abang sebenar menangis pagi tadi..
x nak pakai baju ni.. takut friend dia ejek2..
dari malam tadi dah xnak nye..
tapi mama n papa yg berkeras nak beli jubah ni...
mama puas la gak pujuk suh pakai nye pagi tadi..
abang nangis nak pakai baju Polo dia...
sampai skol pun kena pujuk turun kete.. siannn

ni ayat pujuk mama pagi tadi.. entah paham ke x abang.. tp angguk2.. paham latu..
''mama paham bang awak malu.. awak pun ade keinginan awak sendiri...
tp keinginan mama n papa nak awak menang lagi besar..''

ni ayat mama balik skol tadi...
'' akhirnye....abang menang kan ..
tu smua sbb abang jadik anak yg baik, ikut cakap mama n papa..
jadik Tuhan pun bagi la rezeki " menang" tu kat abang...
syukur.. Alhamdulillah.. "

jadik pengajaran harini..
jadi la anak2 yg soleh dan solehah, anak2 yg mengembirakan ibubapa.. agar hidup dapat keberkatan dari-NYA..

hakhakhak.. tetiba ade tazkirah... ;-p


p/s: sampai skrg dah dekat pukul 6.. hadiah abang blum bukak lagi.. abang cakap nak tunggu papa skali... so sweet la bang!



Tuesday, May 17, 2011

apesal dgn n3 ni..

 x tau la..

baru jap td mama buat n3 baru...
bila dah publish....

tetiba ade 2 n3 yg minggu lepas jadik n3 ter baru..
yang n3 hari ni jadik  n3 no:3...

nasib baik bukan ulang balik...
entah ape yg mama dah tekan.. lantakkk la

ehh... entah la ..
mama bukan terer pun pasal blog2 ni...

lantak la janji ade n3 tu...

okla tata pening.. :-(

mama... kenapa abang cacat..?


"..cacat..!??.. ape yg cacat nye bang..?.. awak toksah nk cakap ngarut2.. ma cubit nak.."

abang .." iye.... ni tgk abang cacat dah.. tgk ni skin abang.. "



".. ni bukan cacat la.. cerdik!... ni lama2 hilang la, ni kesan abang dok mandi kt waterpark.. kan kita mandi tgh panas... ni kesan baju swim abang... sape cakap ke awak ni cacat..? "

abang ; " mokde cakap abang cacat kat rumah wan.. iyaa.. abang cacat la ni "

" eh awak ni ma cakap bukan.. bukan la... minggu depan hilang la.. cakap cacat lagi ma cubit mulut nak ?.. dah lain kali kita x yah dah mandi kat water park dah.. senang.. ! "

abang : " nakkkk! abang nk mandi lagi... ( mata dh bergenang air mata.. suara dah tengelam timbul.. ni kalau mama jerkoh skali ni meraung terus ni.. saje malas.. kesian.. pastu bleh lagi mulut bebel2 slow sambil jalan masuk bilik nk tgk cermin.. ooo ingat mama x dengar yer.. )... ye mokde yg cakap ni cacat.. mama tu yg x tau..""

eh.. eh... amboi amboi... byk cantik cakap mama x tau yer... haisshh mokde nye.... ape kess ngajo anak ku yg lurus bendol ni yg benda alah ni cacat... isksik..... dah letih mama yg penyabo giler babey ni nak terang kan... kalau terang kan skali terus paham xpe.. ni tak.. pertahan kan la jugak ajaran mokde tuh... nak kena hulur rotan dlu baru nak cakap niha ... ::;;:::

abang : " iye la ma.. ni bukan cacat.. nanti bleh hilang.. abang dah tau dah  " 

adessssss... ;-D

abang ni kulit nye cerah la skit dari mama papa n adik... so kulit dia yg pelik skit nye... dah macam tapir dah mama tgk tu bang.. hehehe...

kalau cakap ke abang kulit dia dah mcm tapir... mau haru plak mama nak terang kan lagi.. haru lagi la nak mencari gambo tapir... 4 hari 4 malam kang bising pasal tapir..  baik xyah cakap ke abang.. mama bebel dalam hati jer dah cukop!


p/s : mokde weh..  ate ngape ke gitu ajaran nye... ;-D

Bukit Gambang Water Park...


banyak gamba kali ni.. tengok je la yerk.. ;-D

 ni mula2 sampai..
mama ngan adik x basah lagi ni.. tp tgk la adik.. tu mengelupur sebenar nye nak dok dalam air... tp dah mama sebok nk ambik gamba.. anak2 mama pun kena paksa posing la jugek.. ambik se gamba ni je dlu, pastu papa gi simpan kamera dlm loker... papa pun melompat2 nk main air sebenarnye...

 ni dah lama kite main air... mama, abang n adik dok kat sini je la.. papa la yg merata main nye.. mengada.. menyampah... dah puas papa main sana sini.. papa ambik kamera balik nk ambik gamba abang n adik...

 adik memang x nak mama pegang.. belagak mcm dh besar sgt..
tu la keje nye.. main tepuk2 air..

 mmg hepi tgk adik main air... x takut langsung... terjerit2 suka...


 papa mmg kena dok dekat adik.. maklum la takut adik tetiba bangun.. kang terjatuh.. jenis nye bangun jer terus nak berjalan ke tempat dalam.. macam tinggi sangat...



sakit hati tgk papa bergamba dok relax cam ni.. mentang2 la pandai berenang.. berlagak yer.. xpe2... ni nak cite skit... pas papa puas main air sorang2 sana sini... papa datang paksa kite gi main kat Lazy River.. papa  ni mmg dah tau abang n mama ni takut nak main kat Lazy River.. awal2 dah mama cakap x nak gi situ.. sbb dlu ade kes masa kat A-Famosa Water World ( yeke nama nye gini.. ) dalam Lazy River  kat situ mama n abang jatuh dari pelampong.. papa yg buat.. gini kes nye ..papa ni tarik pelampong yg mama n abang dudok..(  abang 3 tahun lebih masa tu ) kekadang papa lepas.. papa berenang n menyelam.. sekali tuh papa menyelam cuit montot mama.. hehe.. mama terkejut okeh.. kelam kabut.. terjatuh dari pelampong sekali ngan abang.. panik nak mampus tau.. mama n abang jatuh ke dasar tuh.. nasib baik mama x lepas abang.. mama dah tertelan air.. walau pun kes hanye beberape second jer.. tp mama ni panik sbb tgh pegang anak.. cemas! cemas!! sampai mama menangis.. pastu  kelam kabut papa tarik mama n abang... abang meraung2 tau... mesti abang terkejut sgt.. sian giler ke abang masa tuh.. terus papa dukong abang... bodoh kan papa masa tuh! bergurau x kena tempat dan orang nye.. bodoh! ha kan dah kena bodoh.. sakit hati ingat kan kes tuh... air tu mama bleh jijak sebenar nye.. air paras ketiak mama jer.. tp dah terjatuh tu nak seimbang kan badan tgh panik susah okeh... sumpah mama nangis masa tuh.. dah x pedulik ke org .. terus mama nak naik ke darat.. jumpe tempat nak naik mama terus stop jalan.. naik terus.. wah panjang nye cite...

cite kat lazy river BGWP plak.. mula2 nak masuk river tuh abang yg menangis.. siap kena marah2... mama pun takut gak.. tapi tgk cam pendek je river nye.. papa dah janji nak jaga elok2.. ok mama pun gatai nk try... okeh mmg papa jaga elok la... tp sekali sampai selekoh akhir tuh.. kira2 dah sampai ke tempat nk stop.. skit jer lagi.. skali diaorg pasang ombak... apelagi terhuyung hayang la pelampong kite... papa plak terlepas .. sbb wave tu kuat jugak.. nak datang pegang ke pelampong kite ambik beberapa second gak... mama ni dah termenjerit dah.. " papa cepat la pegang"... yg papa bleh gelak2 lagi... mama ni rasa nak terbalik dah.. bedebar ni Tuhan jer yg tau.. sampai termenangis mama... bila papa dah tarik tu.. papa selamber jer cakap ke mama.. "perhok awak ma.. perhok tau... saya cakap x jatuh .. x jatuh la.. yg awak gi nangis apesal.. tu abang ikut awak penakut.. iskkkk"... lantak la nak cakap ape... pas ni x nak dah main Lazy River.. sbb dh tau ade pasang ombak... mama mmg penakut okeh!!..


 tengok... bukan nye bagi papa nak pegang.. siap nak lari2 lagi..

adik yg tgh meronta nak main air sorang2... nanti dlu dikkkk layan mama nak begamba dlu... pengsan la ngan adik ni...

 adik tgh menjerit... ;-D

hepi cik abang ni... melilau sorang2...

 letih mama dik dok kejar awak dalam air ni dik... awak selambe je gelak2 yer dik...

nak ambik gamba adik sorang ni punya la susah... entah bape kali snap nye .. baru dapat yg ni...
mama nak tgk adik berdiri pakai bikini... hikhikhik... beli kat BGWP niha.. mahai cek oi.. rm19.90.. tp papa kesian ke adik.. papa nak gak beli... ;-D


 borak2 jap... dah lama sgt dok dalam kolam ni.. smua nye dok melayan anak2... bosan jugek.. mama bese la kan peramah.. kena plak tercuit org yg peramah jugek... ha menjadik la... ;-D

 ni muka baru siap makan..
gigi dh la besar2.. senyum plak camni.. haru dik!

 abang ni mmg suka nk main ngan adik.. tp adik yg x nak dok diam... tu yg jadik abang melilau sorang2.. kekadang dah jemu sorang2... abang try lagi ajak adik main... tp haremmm nye adik nak...

ralit tgk kakak tu...

ni muka adik dah meraung keletihan... perut dah kenyang.. dah mandi... tetiba je menangis... duduk x kena.. mama dukong x kena..  kena cahaya matahari lagi x kena.. lagi kuat menangisnye.. kalau dah camtu rhuper nye.. mmg nak tido la tu...

yg abang plak x naik2 lagi.. dok berendam lagi ngan papa... geram betul.. mama pegi kt kolam kanak2 tu.. aiiii papa n abang buat muka selambe jer.. buat2 x nampak jer... padehal dah nampak adik dok nangis2.. bleh buat2 x tau... last2 mama ambik beg.. selamba mama jalan dok jauhhhhhhh... biar papa x nampak tp mama nampak papa.. haaa baru kelam kabut cari mama.. padan muka letih cari dalam panas...

x jauh mane pun mama duduk... tp td dah buat2 x nampak ke mama kan.. tu Tuhan buat2 x perasan betol la... x kose mama nak panggil... last2 jumpe.. ermmm pandai pun papa uruskan abang.. mama plak dlm hati bleh cakap... " haa dik nangis lagi dik.. nangis.. maleh mama nk masuk tandas lagi nak mandi kan abang.." .. hikhik.. jahat mama... sape suh main air lebih2... main air mcm x reti2 nak balik... x kose mama!...


p/s: okeh la .. papa dah ajak gi jalan rumah nenek.. esok dah xleh nak gi jalan malam.. sbb nak tgk maharaja lawak... hikhik...




dulu..... dan terkini..

sbelum mula cite.. mama nak ucap tahniah ke abang..

tahniah ye bang.. sbb arini dapat main kat luar dgn jaya nye dari pukul 2 ptg sampai pukul 7 mlm... tahniah sekali lagi... tahniah juga utk mama sbb veri de nice today.. x marah2 pun... ;-D .. ( dah ade org cam ne nak marah... mithali abis harini.. adessss.. )


tgk gamba ni.. ingat x bang.. ni gamba seminggu sbelum Aliya gi Brunei. tahun 2009...




dan ni gamba tghari tadi... Aliya dah balik sini...



elehhh.. abang ni.. malu2 la plak nak begamba ngan Ya....
geli mama tgk... ;-p

dah beza skit muka Aliya.. dan dah tinggi dari abang skit..

dan sbb cik Aliya ni ade la cik abang ni bleh dok main awal... pukul 2 dah melompat kat luar.. kat jalan ... kat taman... sungguh tensiiii mama tgk... kecikkkk je mama tgk abang td...

Aliya sampai2 je terus meluru ke rumah kita panggil abang ajak main.. adesss...

kejap jer main bola dalam rumah nye.. pas tu Aliya nak balik umah dia.. abang pun terjerit2 nak ikut... kebetulan mama nye cik Aliya datang rumah nak pinjam gunting jap ( nk potong paip katenye.. untie weekend jer dok rumah sini.. isnin - jumaat dok Gambang.. )

ate.. xkan mama cakap x bleh.. kalau cakap pun sia2 ... mesti abang dok merayu gak.. kang nampak plak macam mama x suka abang berkawan ngan Ya.. padehal mama takut abang kacau Untie nak basuh rumah.. ( sbelum ni ade org sewa rumah Untie ) ...jadik nak x nak lepas kan je la... 

tu la keje abang hari ni.. jap main kat luar jap masuk rumah dgn Aliya n Nisa (bukan adik.. friend abang sama nama ngan adik)  suka hati awak yer bang.. yg mama pening tau...

last2 dah pukul 6++ ... mama suh abang n friend mandi kolam kat rumah kite.. haaa aman sampai pukul 7 mlm td... senang hati mama tgk abang ade depan mata.. kalau x.. dari pukul 2 sampai pukul 6 tu.. ngan mama skali dok kuar masuk rumah.. mane x nye.. nak intai abang main kat ne... tu yg jadik pening... bukan ape mama x nak abang kacau Untie basuh rumah plak... tu yg jaga sgt tu.. org tu nak cepat buat keje... nak sebok dgn awakorg lagi...

ok la tu je la cite kite hari ni.. mama n adik dok rumah jer.. papa keje.. walaupun hari ni cuti Wesak.. keje banyak.. pagi td jer kite gi bekfes rumah nenek jap..

ok .. tata...

Tuesday, May 10, 2011

ni namanye senyum perut kenyang... over awak dik !!

hikhikhik... klaka la dik muka awak.. ;-D
muka adik yg dah kekenyangan..
nampak mama nk snap muka dia jer.. terus senyum melebar... over plak tu.. ;-D

ni masa kat Bkt Gambang Water Park ahad baru ni..

konon nye nak benti kejap je.. papa ajak makan aiskrim jap..
mama n abang ambik aiskrim kon tu.. papa punye roti aiskrim..
tgh dok suruh adik jilat2 aiskrim mama.. papa sampai...
tudia adik dh jerit2 .. nak nak.. nampak roti..
dah x nak dah aiskrim mama bagi... nk yg tu gak...
jadik harus la papa yg x aman nak makan.. akhir nye papa makan skit jer.. yg lain smua adik yg perabih..

bila dah abih roti adik dok jerit nak nak lagi...
tak leh jadik ni.. adik dah kebulur agaknye.. so kite pun terus la makan nasi.. adik n abang makan fries n nugget ( eh yeke eja nugget ni.. hentam je la )... adik makan mmg mcm org kebulur giler.. kiri kanan tangan penuh pegang makanan suap dalam mulut... x bersuara pun... sian ke adik... sampai habis.. !!

yg abang plak x ingat ke makan.. makan nugget skit je.. nasi pun x nak makan.. yg dia ingat nak main air jer...

mmg sempoi giler la cik abang ni dok main air..macam kolam dia sendiri.. siap mulut nyanyi2.. dah x takut ape dah.. ajak makan pun susah ni.. kemain lagi yerk.. tp kt tadika nangis aje keje nye... tu yg mama geram nak cubit2 nih...


p/s: abang dok bilang hari nak cuti sekolah.. bising nak gi lagi.. nanti kita ajak kimi gi skali nak?

budak hitam kutip baju abang.. ;-)


"eh dik.. pakai baju abang..!"
hehehe..abang mmg slalu buat2 terkejut camgini kalau nampak adik pakai baju dia masa kecik2 dlu..

pastu yg tak tahan nye bab2 pujian abang ni..
" ala2 dik comey nye pakai baju abang.. mcm abang comey masa dlu.. ala2 comey mcm abang "

nak gak puji diri sendiri.. ;-p

ni pagi semalam.. nak gi klinik .. nak cucuk adik setahun setengah.. 
ni baju abang saiz 12bulan - 18bulan..
seingat mama abang pakai baju umur 8 bulan.. abang dlu tembam sangat..
adik umur setahun setengah baru padan nak pakai..

abang dlu kalau pakai baju ni berseri je mama tengok..
abang dlu putih.. pakai baju ape pun masuk ngan warne kulit...
ni adik mama tgk.. suam suam jer.. hikhik..
dah la kulit terbako..  lama la ke gelap kulit adik..
ahad baru ni kan kite gi mandi kat Gambang Water Park...

tgk tu adik.. kalau dok ralit2 tgk tv.. mmg itu la keje nye.. menggaru... kulit gatal..  kulit abih berparut..


tengok tu ke gelap kan kulit adik..
ambik seminggu gak ni nak jadik kulit asal...
muka mama pun abih bebelang kesan tudung..
adoii.. perit kulit muka..


p/s: semalam abang nangis kat tadika.. ustazah Milah cakap abang takut x dapat balik.. sbb classwork byk x siap lagi... adoii bang.. awak ni ape kess ha ?? asyik nak nangis jer...



Saturday, May 7, 2011

sape ade ni kat rumah..???? kau ade .!!??






haaa.. ade ???
cukup lengkap .... macam kat kedai makan.. dengan..
getahnye..,
plastik bungkus air/lauk..,
straw nye..,
kertas minyak nye..,
tali plastik utk bungkus air nye..

ni tadi mokde yg pelik dok tanye mama..
mokde datang rumah kite pagi td.. nak servis kete..

" eh td nampak mcm wan (papa) bungkus air.. ye ke.."
then mama jawab.. " yela.. rumah saya ni smua ade.. wan kan bawak bekal gi keje.."

hikhik.. ape lagi... bukak laci kasi mokde tgk la gadget2 utk bungkus bekal papa gi keje... ape nak smua ade.. papa malas nak bawak bekas2 ni.. sbb papa slalu lupe nak bawak balik rumah smula.. nak kene basuh la kt workshop.. guna yg kertas bungkus n plastik ni senang, siap makan buang.. habih cite.. kan senang..

 dah hampir 2 tahun kot papa ni bawak bekal gi keje.. bekal utk bekfes n lunch skali.. kekadang kalu x sempat, bawak bekal bekfes jer... motif utama nye .. papa nak berjimat.. motif sampingan nye.. kekadang papa sibuk sangat sampai susah nak kuar cari makan.. kekdang dah pukul 3-4 petang baru dapat makan... kalau ade bekal senang.. papa x curi masa banyak sangat utk pegi makan.. lapar je terus bleh makan..

mula2 dlu mama rasa penat sangat kena masak lauk pauk pagi2.. terkejar2 ke abang nak ke sekolah.. adik nangis lagi... tp lama2 dah biasa dah.. dah  tau skill2 masak.. ape yg patut buat nak bagi senang n cepat masak... tp tetap terkejar2 la.. tp dah biasa.. xla rasa macam nak pengsan masa mula2 dlu..

okla.. konon nk buat n3 pendek je.. tetiba jadi panjang.. cehh! bye!!



Friday, May 6, 2011

bulu oh bulu.....

sbelum tu nak bagitau mama tulis n3 ni  sambil ditemani  cik abang dani.. dijemput khas dek mama utk soal jawab smula.. ape kes yer..?

kes nye.. apesal abang terjerit macam nampak hantu masa ternampak bulu ni...! yg menyebabkan lutut mama lebam terhantuk kat pagar dapur.. sbb mama masuk acara lumba lari berpagar jap.. tp x lepas.. sangkut kat lutut... adesssss.... punye la terkejut dengar abang ni menjerit suh adik lari..

okeh soal siasat dimulakan.. ;-D



cer tengok gambar ni.. ape?

bulu kan !

ahaa... ye betol sangat.. mmg bulu burung..
mama ulang ye.. bulu burung..,
hah! abang dah ingat ke blum.. dah kenal dah!
bukan bulu kucing atau pun bulu roma papa.. erkkk!

dani.. " bulu roma papa..!???" muka terkejut tp berfikir..
kang papa balik keje, abang tgk sendiri kat kaki n tangan papa..
tengok n kenal sendiri yerk.. malas mama terang kan..
maklum la papa ni dlu mmg geng2 nye ejek badan mcm " babon".. bulu roma nye banyak...
nasib abang la, kalau banyak tanye mintak jawapan ngan papa.. nanti silap aribulan abang kena tangan ngan papa..! sendiri mau ingat yek...

menakut kan tak..! ngeri x tgk.. !
abang takut ke tengok ni...!?
" skrg tak.. aritu takut.."
kecik je ni.. se inci je .. besar ibu jari abang je...

okeh... dioalog jeritan yg membuat kan mama lari pecut berpagar tp tersangkut lutut... akibatye lutut lebam..
masa tu bulu ni kat hujung sofa tu dekat ngan langsir atas lantai ye.. masa tu abang nak main nyorok2 ngan adik... dan mama basuh pinggan kat dapur..

abang : eeee..!!! dik lari dik.. lari.. ade ulat ni ( sambil tarik tangan adik, yg si adik x nak bergerak )
mama : ape bang.. ulat ape!!???
abang : ni kaki tajam2.. kaki banyak... gerak ke abang ( padehal angin tiup.. ) wane black maaa!!!!
mama : jauh jauh!!!!.. ( otak mama dah terbayang ke lipan.. terus berdesup lari..)

sekali sampai.. tengok.... ya Allah bang!!!!.. ni bulu la.. bulu burung... apesal abang jerit2.. terkejut mama tau.. ni tgk sakit dah lutut mama.. adoi la awak ni....

abang ingat ape ni??
" abang ingat lipan tu.. abang jerit la.. abang takut.. nanti gigit abang ngan adik"

mama dah agak dah abang ingat bulu ni lipan...
pastu dekat nak lima minit plak abang dok ngadap bulu tu baru la abang buang ke luar... agak nye abang pening apesal dia nampak cam lipan tadi...

ok betul la tu tindakan nye... kalau nampak bahaya.. pandai nak jaga diri sendiri dan adik... x peturun perangai papa.. adessss.. ni buat nak bukak cite zaman bercinta ngan papa dulu..

gini..dlu2.. hari isnin rasa nye.. mama n papa ni jalan2 kaki la pas beli makan kat pasar malam kat Alor Akar.. ( masa tu dok ngan mokde kat Alor Akar, pasar malam dekat je dgn rumah sewa).. jalan2.. makan2.. borak2.. gelak2.. romantik la kunun.. haktuiiiiii!!! ( tetiba rasa nak meludah) tetiba ade anjing menyalak kuat
mcm nk kejar ( anjing tu berantai sebena nye).. dgn selamba badak sumbu nye.. papa pecut sorang2... haram nye nak tarik tangan mama skali... taik la betul.. tinggal la mama terkedu kat situ dan lari2 manje gitu ... kikikik.. terkejut kau! tak tau la terkejut ke anjing tu ke atau terkejut tgk papa lari pecut camgitu.. adehhh.. pastu mama jerit.. "oit tunggu la.. anjing bertambat la "... baru la stop.. penakut hampeh rhupenye... mama ni tau la anjing tu bertambat sbb mama slalu ronda kawasan perumahan situ... sampai sekarang kalau mama cite balik ke papa... mesti papa gelak x hingat... bila dah kawin terkenang ke cite ni.. mama tanye papa kenapa x tarik tangan mama skali masa tu.. penting diri sendiri la.. tau papa jawab ape.. " eh tak la.. masa tu saya ade air sembahyang.. kang pegang awak.. abih la batal.... " hampeh la...

ok la tamat soal jawab ngan abang.. dah gi main ngan adik... ;-)


p/s : berbulu mama tgk abang n papa bila teringat ke peristiwa abang ngan papa ni.. haaisshh... sakit jantung tau!


Thursday, May 5, 2011

tow truck papa...


ni la dia lori baru papa...
baru seminggu dapat...



 lori ni dah merata dah bawak nye..
tp papa bukan nye ade lesen lori pun...
dah siap dah blaja nye.. lesen je blum dapat...

tuan punye lori nak gi keje...
tuan lori punye isteri sebok nak ambik gamba..
nasib baik x kena jerkoh dari seberang jalan tuh..
hehehehe... mood ok lagi pagi2...
try mama  buat keje gini tghari buta..
terjerit2 nak ambik gambo papa...
kang elok orang minum milo ais.. mama minum air mata sendiri..
kahkahkah......

 last2 papa yg over.. suh ambik gamba dia dlm lori.. ape kesss!
nampak x sarung krusi pun x cabut lagi .. hehehe
klako la plak tgk papa bawak lori.. mcm org tua... kikikik
bese nye bawak kete sukan...
dah kete sukan dalam workshop lagi... xcident aritu kan....

 ni nama workshop papa...

nombor plat lori ni hadiah untuk tokki n nenek...
ni nombor polis tokki.. 55604..
papa cite... tokki n nenek suka sangt dapat suprise nombor ni..
tokki siap tolong carikan org untuk "mandi" kan lori..
mama x tau plak ape tujuan nye "mandi" kan lori ni... adela tu..

 dan yg klako semalam tokki siap pesan kat papa..
pesan nye.. " hang jangan tinggai lori kat workshop klu balik.."
papa plak balik cite ke mama.. pastu cakap camni..
papa ... " isk abah ni macam lori dia plak.. dia plak yg lebih2"
pastu papa diam jap n cakap..
papa.. " agak nye abah sayang kat lori ni.. x sangka sy letak no polis dia agaknye.."
haaaaaa... tau pun... baru mama nak cakap..
dah sedar sendiri bagus....
org tua ambik berat tu.. bagus la...
moga rezeki papa makin murah.... amin...

dah seminngu papa ade lori ni...
masa papa kat rumah pun makin kurang kan..
pegi tarik kete.. kekadang balik pukul 1-2 pagi...
ermmmm... tulah..
" nak senang bukan senang "
go papa!!!!!



p/s : abang dah bising nak naik lori jalan2.. papa x brani kalau saje2 nak jalan bawak lori... nak ambik kete rosak tu papa ade bawak geng... gengster... hehehe.. gengster perut boroi... hikhik