Thursday, April 21, 2011

gamba raye kite ~ 2009..


saje nak letak gamba lama ni... gamba raye tahun 2009 ni.. sebabnye:

~ kite xde ambik gamba untuk simpanan mama..
tumpang2 kamera org je... gamba ni pun mama ambik kat tipon makteh... mama tgh sarat ke adik masa ni.. 8 bulan dah rasenye.. x larat nkt bawak badan.. gemoksss ngat... hehehe

~ ni je la satu2 nye gambar mama masa ngandung yg ade..
time2 sarat la... mama malas nak ambik gamba time2 last ngandung ni.. malas nk tgk badan yg amat kembang ni.. hikhik... org tgk gamba mama pun dok gelak.. mama tau okeh!

kite raya pada...19. 9 . 2009...  rasanye la.. ;-D

papa tgh dok kira duit raya ngan Angah anak Makteh...

 Sedondon biru kite tahun ni..
tp nye.. sedondon la gak ngan keluarga Makteh nye..
kebetulan...
alahai abang.. 4 tahun masa ni.. windu kat abang masa ni..
4 tahun x banyak perangai lagi... manje x hingat!
hehehe.. weh papa malu la sgt nk begamba.. kununnnnn!!

 hehehe,,, lebar nye mama.. hakhak

muahmuah... cantik nye mama... solid u..
;-p 

ha kan sedondon ngan kelurga Makteh... ;-D


mama rasa mcm baru lagi mama ngandung ke adik nisa ni... tup2 dh besar dh adik ni... kejap jer...

suka mama ade gamba kenangan ngandung ke adik.. masa ngandung ke abang sekeping pun xde... ;-(


p/s: De, Na.... bile nye nak gi beli baju raye ni.. jom le weh...


Wednesday, April 20, 2011

today abang veri de bagus mewarna.. mama suka .. ;-)


kira2 ok le ni abang mewarne..
banding ngan h/work seblum2 ni...
kemas la skit.. x terkluar2 n sedikit selari nye..
yg sudah2 tu... dah warne terkluar2..
lintang pukang garis warne nye.. senang cite nye..
Hancussss seni....

walau pun abang ni bermama kan ' mama yg ber seni..'
x pun ayat malu2 puji sendiri.. mama ni " tangan seni"
hikhikhik... ye ke???? bleh laaa dapat A+ masa exam.. ;-p
kuangkuangkuang.....



kannn???? cantik skit dari selalu nye...
mama suka tgk kat .. Sapodilla = buah ciku bahse melayu nye..
dan buah kiwi tu...

kemas la abang warne hari ni... keep it up!
mama sentiasa di blakang abang untuk cubit abang kalau warne x cantik.. ehhh !!
xpe.. cubit ngajo...


p/s: untuk kali pertama nye mama berani tgk cite yg ade unsur hantu n seram.. " Mata Ayer" TV3... sbb ade Ayu Raudah.. hihik... seblum ni kalau cite yg ade skit.. skiiiittt jer unsur seram hantu.. sori berlori2 le mama nk tgk... mama veri de penakut cite hantu okeh..!!!


oat + pisang.. sedap tak ???


ni la sarapan mama pagi td....

nak tau sedap ke tak ye..

tak sedappp!!! x besttt !!! ,, bg tekak mama la..

cube bayang kan yer..
oat tu mama bancuh dgn susu pekat manis + air panas..
jadi likat lembek gituuuu...
pas tu pisang lembik.. campur plak ngan oat yg likat lembek camni...
uwekkkksss sesgt ok...

nak termuntah ngabih kan semangkuk ni...
tekak mama ni kembang kuncup menelan..
kena suap skit2.. kalau suap byk2.. ermmm alamat nye..
muntah ler...
sayang plak nk buang.. nak x nak.. perabih kan jugak lah..

tekak mama mmg xleh gi gabungan oat + pisang..
tp oat + kismis... ok.. best.. bleh telan la..
bese2 nye mama makan oat kosong jer..
lagi sedappp...

sedappp nak melabo kt jamban jap lagi.. hehehehe
betooiii pe.. makan oat ni senang nak melabo...
serat banyak.. x caya cuba makan...

eeeee.... tetiba terbayang...
oat....... +.... bahan melabo !!!!!
rupe bentuk serupe.. warne jer lain
ayat cam haremmmsss... uwekkkssss!!!!!
kikikikkik...


p/s: semalam mama makan petai nye sulas... sakit kepala mcm makan sepokok petai.. x bebaloi langsung tahan sakit cam nak pengsan dgn sulas petai.. nyesal makan... adessss.. dah tau x leh makan.. pegi makan.. padan muka sendiri.. nak jamah kononnnn!!! ha ambik migrain!!







Friday, April 15, 2011

borak si mama & si abang yg bermakne...

malam semalam pas ajar abang ngaji...

abang : " ma.. nape abang dah boleh ngaji mukasurat lain dah.. yg baru.."

mama : " makne nye abang dah pandai.. dah bleh ingat.... dh bleh bace laju2.... alih la mukasurat lain plak"

abang : " mama.. nape yg baru ni abang xdapat bace lagi.. makne nye ape..?"

mama : " makne nye abang x dpt hapal bunyi hurup tu lagi.. "

abang : " buuukann... makne nye abang nk kena pukul ngan mama.. (sambil gelak2 skit)... apela ma ni lupe ke.." (ooo.. dah pandai buat lawak yer)

mama : " aaiikkk.. nak ke???.."

abang : " hehe.. x nak la..."

moral nye.. mama kena la bawak2 benti pukul abang kalau x dapat ngaji tu.. abang dh trauma.. !! hakhak.. bukan pukul kuat la.. atau pun ayat lain ... cuit skit je... okeh okeh.. senang paham la.. mama slalu cubit kat peha abang tp bukan tahap kuat.. tp ade la sakit nye.. x pun kekadang ter rotan.. tp kat tapak tangan.. tp mmg x kuat.... bleh caye ke mama?????.. kali ni jangan ragu2.. caye je lah... ;-D

sbb abang ni satu mukasurat ngaji tu ambik masa seminggu lebih baru bleh alih yg lain.. mmg penuh satu muka surat tu ustazah tande " U- ulang, KL- kurang lancar".. tp kat rumah time mama ngajo, abang dapat smua, xde la mama yg bunyi kan dlu hurup tu.. cume kelancaran nye kurang.. ade yg lancar, ade yg x... kena memikir sesaat bunyi ape kah itu.. ;-(

okeh.. itu mmg ustazah kat tadika setuju.. abang dapat smua tp x lancar.. yg ustazah nak.. ' baca terus tanpe sesaat henti".. sesaat okeh.. sesaat! .. itu lancar name nye.. paham abang!.. siap mama kena tazkirah skit ngan ustazah.. " xpeeee.. erfan buka x dapat.. dia dapat.. saya nk kan kelancaran je.. besar kesalahan saya kalau anak didik saya x lancar ayat2 Al-Quran ni.. saya x leh ambik sambil lewa.. ".. yela mama setuju sgt tu ustazah Jamilah.. ajar la anak saya elok2... elok kat ustazah.. elok la kat saya... eeewaaahhhhh.. ;-p


























ape senyum2.. nak kena???
ngaji elok2 tau....!


p/s: Sekian... hidung gatal sangat.. tebersin x henti dari malam tadi... x tahan!





Saturday, April 9, 2011

first time....


enjoy la "first time" abang n adik.. ;-D


1st time adik pakai sunglasess.. 1-6-2010 .. adik 7 bln..
ni abang punye mase kecik dlu dan skrg adik plak yg guna..
comey la dikk...

 mase ni pakai kejap je.. besar lagi. terjatuh kebawah..
 .. mama ingat kan adik suka la.. sbb x tarik2.. rupe2nye bila mama cabut je.. meraung x ingat, puas pujuk..
ingat nangis marah mama bukak, cube la pakai smula.. lagi kuat nangis.. pas tu mama baling sunglasess ke krusi blakang..
pastu ckp ke adik " xde" ( buat pusing2 tangan).. baru la adik diam..

dan skrg dh besar ( setahun 5 bln ) klu naik kete nmpak je sunglasess, adik mesti nk pakai.. relax jer.. mcm org besar.. selagi x dapat selagi tu la akan menjerit nak.. terbalik sudah kan.. ;-)

1st time buat keje sekolah.. 3-2-2010.. abang 5 yrs
bulan pertama xde keje sekolah lagi.. bulan ke-2 dh start ade..
ni gamba dh siap makan n berak.. hehehe..
kira2 2nd round buat keje sekolah la ni

ni gamba 1st round nyer..
masa ni x dapat uniform skolah lagi..
tersangat rajin.. balik sekolah terus nak buat keje sekolah..
mama kena marah2 suh benti jap, nak suap makan..
mood tgh jakun lagi dapat mewarna n menulis...

dan skrg abang dh 6 yrs.. mama yg kena ingat kan buat keje sekolah, mama yg kena nengok buku se se.. kot2 ade keje sekolah... dan mama marah2 suh buat keje skolah.. terbalik sudah kan !

1st time buat keje skolah bersame..
3-6-2010.. abang 5 yrs
mase ni kimi kena tinggal ngan kite pas balik skolah sampai petang, xde sape nak jage masa tu, sbb hani sakit masuk wad kt KSH.. kalau x silap mama 2 hari kot kimi dok rumah kite..

cam biasa borak lebih dari buat keje nye..
letih la mulut mama ni.. dok cakap.. " buat cepat". jap2 lagi kang.. " buat cepat" .. adessss..


1st time pakai kan adik hairband..  3-3-2010.. adik 4 bulan..
abang pun dengki nak pakai.. campur pelik tgk adik.. mintak nk pakai hairband mama.. haa lantak la bang,.. janji awk hepi.. ;-D

1st time adik pakai gelang emas... 4-1-2010.. adik 2 bulan..
mase ni baru seminggu balik rumah kite.. pas mama berpantang sebulan lebih kat rumah wan..
dah mmg hajat papa dari adik dalam perut mama lagi.. nak beli kan gelang kalau  betul dapat baby girl..
mama hepi tgk papa ingat janji dia ke adik.. tq pa...


1st day adik botak.. 7-2-2010. adik 3 bulan..
x nak tulis 1st time.. sbb x kan ade nye dah adik botak pas ni.. mase baby je..
dah besar jangan gatai2 nak botak kan rambut.. n jgn la jadi ape2 yg menyebabkan adik kena terbotak lagi... mintak dijauhkannnnnn... amin!
...( sbb tiba2 terpikir kan menda yg x elok... erkk ...)

1st time adik pakai skirt.. 9-6-2010.. adik 7 bulan..
beli kat cherating... rm15.. mahal.. pasar malam rm10 je..
abang cakap adik seksi.. hehehe..

1st time adik meniarap... 4-4-2010.. adik 5 bulan
abang pun hepi adik dh pandai meniarap.. bila adik meniarap je abang pun suka ikut..
macam2 la bang..


ok la.. banyak lagi gamba2 1st time abang n adik.. tp mama ade keje lain.. nk masak makan malam la plak weh.. dah  dekat 5.30 ni.. dok tercongok dpn komputer lagi ni...

ni pun letih mata n otak mama nk cek satu2 gamba.. nak ingat yg mane la mama snap mase 1st time nye..

nanti mama rajin mama sambung lagi.. tu kalau teringat la.. hehe..  kalau xde tu makne nye.. malas + lupe le tu ye...


p/s : papa still trauma xcident 3 hari lepas... still x lena tido.. terbayang kat budak yg kena langgar tu sian papa.. T_T

Tuesday, April 5, 2011

kek cawan mama veri de menawan.. ;-p

hehehe.. u mmg kuat perasan ler mama..
hobi semasa, kini n selamanye mmg suka puji diri sendiri.. ;-p
nak buat camne... terimo jo la... ;-D

 niha.. hari nye sabtu baru ni mama terrr rajin..
terrr buat la plak kek cawan nye..
belajar ye dah dah 2 tahun tapiiii...
malas nak buat..
tu lah tiba2 angin terrrr rajin datang.....  jadi lah kek nye..

sebenar nye abang yg nak sgt...
abang tgk kartun chn: 613 "special Agent Oso" tuha...
kartun tu buat cup cake.. so abang pun jadi la "abang de mulut homeh.."
sebab mama dah sakit telinga nak dengar abang bising nak cupcake..
pagi, siang , malam mulut bising dok ulang benda yg same...
veri de tensi ok...
mama terrr paksa la merajin kan diri buat.... adoiiii..
ermmm baca la jalan critera mghasilkn nye..
menawan kan !!!!! ????




 baru masuk oven..
isi adunan 3/4 cawan je..

dah masak..
 sbb nanti kek tu naik camni...
ruang  yg tinggal tu nak isi ising krim nanti...

 dah sejuk..
jadik camni..
ready nak letak ising nye...

 dah ni hasil nye..
green utk abang..
pink utk adik..
yellow utk mama n papa..
so cute... kahkahkah...
ni salah satu deko yg mama blaja dlu, ade 23 deko lagi mama blum tunjuk skill... nanti kan kemunculan nye.. hehehe... atau x muncul langsung... erkkk..

 pandangan sisi yellow cup cake..
menawan???


pandangan sisi pink cup cake...
tertawan ????
cantik kan?????
nak makan... nak makan... nak makan !!!!!























hakhakahak.. adakah rasa mcm x keruan???
x keruan sbb cam nk tampar je mama ni kan..
eeeee... cukup perasan !!!!!
dah terlebih perasaan perasan... ;-p

ade abang n adik heran???
ooo.. x heran yer... lain kali jgn pesan ape2 nk makan..
malas mama nk layan...

mama pun lagi x heran... ;-D
sooo... sekian...

abis la sudah kelas abang utk bunyi .. "an"..
hakhakhak.. tetiba kan...an an nye..
mama cam gilassss skit kan...


p/s:  mama yg pening tahap gaban.. rasa macam nak ke jamban,... hakhak tp nk ketiduran .. sila beri laluan.. mama mmg dh kebosanan... ;-(









Friday, April 1, 2011

superboy n supergirl..


mama punye super kids..
super kids yg buat mama kekadang supermum..
supermum yg dgn sekejap nye bleh bertukar ke supermonster..
supermum tinggal bayang2 jer...
supermonster yg supergarang..
sbb supermum ni veri de super kurang sabar.. ;(

mama saper la ni...
nice n pretty mama saper la ni..
loya tekak..???
proceed aje.. muntah kan....ahakkkkssss


 ye ni dia super kids nye..

 superboy yg alahai cengeng sgt...
tp bleh la jadik superhero... sbb abang HENSEM..
sbb hero mmg slalu HENSEM... kehkehkeh
Hensem la sbb abang ikut muka mama yg pretty ni.. ;-D

/
/
/
/
/
/
/
/
apesal....
/
/
/
/
/
/
/
/
/
loya tekak???
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

ooo mak kau muntah..
laa.. apesal muntah atas lantai..
xdan ye.. xpe2 gi lap lantai dlu..
bawak baldi ke, besin ke skali...
pastu baca smula.. hehehe
ade lagi ayat mama yg meloya kan...
ha muntah kan kat bekas ye... ;-p

yang ni mmg patut panggil supergirl..
panjat la, lompat la, terjun sini sana kalah superboy tu...
tgk tu ade nak pedulik mama nk ambik gamba..
terkinje2.. adoii la dik..

nanti mama upload video superboy n supergirl.
td dh cube.. x bleh.. dh sejam x bleh gak..
x keje nak menunggu lama sgt.. sbb hari hujan kot..


p/s: malam minggu ni tido rumah nenek.. hoyeeiii.. mama de anak antu veri de hepi.. ;-p




 


warning !: kalau geli jgn tengok

mama dah pesan ye...
 kalau geli n rasa nak muntah tgk benda kotor jgn tengok..
kang jadi sama mcm dalam gamba yer...
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
ingat ye.. dah pesan awal2..
/
/
/
/
/
/
/
/
/
ni dia..
mama x geli pun..
/
/

 adik muntah malam tadi.. dah siap abis minum susu sebotol.. molek dah pejam mata nak tido... sekali batuk2 sedas dua.. uwekkkkksss... ha ambik abis baju n bantal kena muntah...

ni akibat nye kalau siap minum susu.. perut penuh.. main lompat2 atas tilam.. main guling2 ngan abang.. jerit2 x ingat dah nak tgh malam.. mata masing dh ngantuk.. tp dah jenis perangai nye anak2 mama ni kalau nk tido mesti lompat atas tilam dlu.. jerit2.. dh penat.. eh bukan dh penat.. dh nampak mama pegang rotan.. baru la yg kepala alang nye, abang dani ni...bedesup teros baring teros baca doa tido... adik xde nye nk takut kat rotan tp kalau abang dh x begerak, adik pun bleh tido.. xde geng nak melompat...

hehehe.. dan lagi ambik gamba adik muntah... ala adik bukan nangis pun..
lalu nk ke tandas tu nampak kamera kat meja.. apehal x ambik gamba kan..
kata nk beblog sangat.. ;-D ...
cam haremmm je ayat mama..

abang yg over risau.. muka abang dh macam muka org besalah..
tp mama rasa tu muka takut kena rotan ngan mama..
sbb ajak adik main lompat2.. mama cakap stop awk buat xtau je..
kan dah sian kat adik...

tp abang xkena rotan pun.. mama kan niceeee..... ;-p
xde makne nye nice..
mama malas nk bising2 sbb papa tgh buat keje kat luar ngan uncle Kalil..
mama kena jaga tata susila gak...
abis la ayu mama nanti kalau friend papa dgr mama naik angin..
hehehe... ni rasa nak muntah plak ni.. tiba2 mama tau malu plak..
abai kan je la...


selitan skit abang yg kurang dengar semalam:

abang : mama.. ma masak ape.. abang lapar ni..
mama : masak fish ngan kicap..
abang : emm sedap nye

tiba time makan ...
abang : ma mane cicak.. fish je
mama : cicak ape nye.. mane ade.. sape cakap masak cicak
abang : mama la ..... td... fish ngan cicak
mama : kicap la.. ni kuah hitam ni.. bukan cicak! awk ni bang ngarut betol.. cicak mane bleh makan.. geli la awk ni.. kembang tekak mama nk makan.. eeee (sedikit garang)
abang : la... mama yg cakap td.. abang dgr... ( ckp merungut, dgr xdgr je)
mama : nak sgt ke makan cicak.. kang mama suap nak... makan cepat!!

ermmm .. kena tengking sedas.. baru nak diam!..