Wednesday, March 30, 2011

Peringatan : ini gambar tahun lepas- 2010..



ermmm.. arini mama nk buat n3 fesyen show abang tahun lepas.. masa abang 5years.. date nye 19.5.2010..

hehehe.. harus buat n3 nak menunjuk ni.. hikhikhik.. nak menunjuk anak mama papa hensem.. kehkehkeh.. sape nak muntah.. muntah kan aje.. jgn nk segan2.. ;-p...

masa fesyen show ni abang dapat no.2.. hehehe.. lagi ayat nak riak... bukan mama nak riak.. tp kenyataan.. ape kess?? kess nak bercerita kat abang la.. nk bagitau masa kecik2 yg abang ni ade menang fesyen show ..  biar pun takat tadika je... hehehe... menang gak kan... no.2 dari 100++ murid.. suka? ;-D

no.1 nye budak pompuan.. pakai mcm princess abang cite.. mama pun nampak.. baju wane purple lagik.. siap ade crown bagai... abang prince nye..hikhik bleh???. mama bleh jer.. ;-p

kena say TQ kat papa yer bang.. papa beriye balik keje awal aritu nak cari baju abang pakai ni.. garang2 papa pun.. tp bila time nak hepi kan 'anak2' nye.. papa is no 1..

sehari sblum fesyen show tu.. abang dh bising kat papa nak baju ade cop kuda.. sbb kawan abang, si hafiz cite yg dia dh beli baju ade cop kuda.. so abang pun nak gak.. kena la beli gak.. papa kan! kan papa!..


 dah rotate gamba ni.. tp bila time muat turun dia terpusing balik.. x jadik.. nape ntah.. ahhh  lantak la.. mama x reti dah... pandai2 la nk pusing tengkok ke.. komputer ke.. ikut pandai la.. kalau x pandai x yah tengok..

baju kat luar tu.. ves tu sepasang ngan seluar.. murah je.. beli kat kamdar.. baju putih kat dalam tu yg cop kuda.. beli kat ECM..

tp ngan amaran keras papa .. " awk bang kalu x dgr cakap mama ngan papa.. buat perangai nanti.. siap awk kena 'kekuda' papa, paham.."

abang bese la mmg paham aje.. pastu buat muka seposen.. mane hati papa x cair.. ermmm

 rambut harus pacak..
/
/
/
/
ni muka balik skol.. dh penat buat show la katakan..
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

 penat sanagt.. kononnnnn.. habis baju terkluar..  cam ade peminat fanatik je awk ni bang.. hehe.. tarik2 baju abang.. tarik2 rambut.. habis pacak nye... hakhak... mama over kan bab2 berangan x sudah ni... hikhik..
toye je muka.. agaknye penat begamba ngan peminat gegirl tu..
hakhakhak.. mama de over..
/
/
/
/
/
/
/
/
aset abang yg harus dicover.. hakhakhak
/
/
/
/
/
/


de gusi...
huduh la sengih gini...
cam gini kate hensem????
anak mamakan.. hensem kat mata mama la..
mama org lain tu cite lain...
ni cite mama.. bleh? boleh ajer... ;-p


p/s: ade yg muntah hijau.. hehehe.. siannnn....




Friday, March 25, 2011

kuih jelly pink n pisang..

macam biasa.. tiap hari jemput abang balik skolah.. masuk je kete mama akan tanye makan ape kat skolah.. n today veri de fani...

mama : abang.. makan ape kat skol arini..

abang : abang makannn.. (tgh fikir)... ermmmm.. kuih!

mama : kuih ape nye... best x..

abang : abang x suka sgt.. tp abis.. kuih dia mcm jeli2.. wane pink..

mama : jeli wane pink? kuih ape nye.. agar2 mcm nenek buat tu.. yg mama x suka makan tu ye...?

abang : bukan.. die wane pink.. mcm jeli.. pas tu ade pisang kecik2 kt atas die.. smua kuih tu ade balut ngan pisang wane putih2 tu...

mama : jeli pink ade pisang.. kuih ape.. bubur ke?..ade kuah ye...

abang : bukan.. xde kuah.. eh mama.. in english tu.. coconut.. kuih ni ade coconut atas dia... ha coconut byk2..

mama : la... coconut bahse melayu bukan pisang la.. kelapa la.. hei abang ni.. ape la.. pisang pisang.. pisang tu banana la... mama tau dh kuih ape.. name nye kuih sagu.. adoi la awk ni puas mama pikir kuih ape.. ( mama panggil la kuih sagu, x tau la ade name lain)...

abang : ( tergelak kuat la plak.. malu konfiden je cite 'pisang') .. eh salah2... abang penat swim td kan ma.. tu abang lupe...

mama : ye la tu...

tp mengingat kan cara abang bercerita kuih tu cam mane td mmg nk tergelak mama.. dgn muka series nye.. bila mama silap teka.. muka cam nk marah.. siap ulang2 cite ngan tangan2 skali gerak nk cite nye 'pisang'  tu ade keliling kuih tu... adoi la en.epan ni... muda2 dh pelupe...


p/s : td mokde sms rumah wan kena rompak.. dan2 terus abang ckp xnak balik rumah wan esok.. nk balik rumah amir jer.. penakut mcm mama.. adoi lagi utk en.epan mama ni.. ;-D

Thursday, March 24, 2011

ngigau ke ape abang ni????

haik.. terkejut plak mama..
nak tergelak pun ye jugak...

balik Kafa td... naik2 je kete.. hepi2 .. tersengih2

abang: Dik.. dik.. salam abang dik.. ( sambil hulur tgn ke adik) lama x jumpe adik.. ( siap cium2 muka adik)

mama : apesal bang... bila plak abang lama x jumpe adik.. ngigau ke ape awk ni... ( abang buat dono je, terus hulur tgn ke mama)

abang : ma.. salam abang ma.. lama x jumpe abang kan...

mama : eh awak ni... kenape?

abang : la kan lama abang x jumpe mama ngan adik td.. abang salam la.. abang sayang...

eh awak ni abang buat mama risau je.. tibe 2 buat perangai pelik ngat ni.. ermmmm..

ke awak nk bodek mama ni..
ni mesti kess nak main tiup2 bubble ngan geng kan..? kan?
ermmm..
mmg ye pun.. cehhhh!
balik2 rumah terus mintak bubble mane... ckp nk main kt luar..
blum pukul 6.. geng abang dh betepek kat gate, panggil abang..
xde ye la .. selagi blum pukul 6..
sori la mama nk bagi ye bang..
hadap la dlu homework tu sampai pukul 6 ye..


p/s: Mickey mouse clubhouse start 5.30pm abis pkul 5.55pm.. chanel 613... dgr je lagu Mickey mouse abis.. tanpe melihat jam.. abang terus cakap ".. ok ma dah six o'clock.. abang bleh kluar"...  bertuah punye anak.. eeeeee..... dah hafal yek....

bosan ke dik?

sian adik dok tengok tv sorang2..
abang gi skol la dik...

 ala.. la..la... sedih nye muka.. ke adik ngantuk..
baik je tgk tv sorang2..
elok plak mood adik.. x kacau pun mama lipat kain arini..
xde geng x nk main ye dik.. kang dok kt mama kena marah..
baik dok sorang2 tgk tv.. lagi aman kan dik...

 amboiiii.... mama ambik gamba pon adik buat x tau..
bese nye klu mama ambik gamba.. mesti sengih2.. jerit2..
x pon bangun nak ambik kamera..
aik ape kess???

ooooo... adik x sihat la ma..
dah dua hari adik batuk.. flu skit je.. batuk cam gatal tekak..
batuk sampai nak temuntah.. tp x muntah la..
 kekdg sampai terkentut2... hikhik
sian adik.. tetiba je adik sorang yg x sihat...
tu la gigit mcm2 lagi..
bese nye abang yg bawak virus nye..  ni x plak..
abang jgn jangkit plak susah mama nanti... ;-p


p/s: nasib baik adik senang plak kali ni makan ubat.. cepat sembuh ye sayang mama, papa, abang! smua sayang adik! ;-D


Wednesday, March 23, 2011

wordless wednesday .. 3


.... masih segar di ingatan ..

 tido jer

adik nisa - baru 4 hari
11 Nov 2009 - kat rumah kite di IM 15

wordless wednesday .. 2

.. funny face.. ;-D





abang umur 4 tahun 5 bulan 4 hari
date : 27 Feb 2010




Tuesday, March 22, 2011

3 little duck...

abang : 1 untuk abang, 1 untuk kimi, 1 untuk adik..

mama : mane adik punye..

abang : yg adik punye body duck tu wane red tu.. adik duck girl, abang.. kimi.. boy... body wane green..

mama : ooo... buat la hani punye..

abang : x nak buat hani punye.. nanti duck hani tolak duck adik.. pecah la... alitu hani x nak kawan adik.. hani tolak adik.. abang xnak la buat hani punye...

mama : la hani x sengaja la... buat je la hani punye... sian hani..

abang : abang taknak... takkk nakkk... ( jerit )


abang : ni abang dukung kimi ngan adik.. hani abang x boleh dukung.. hani gemok kan ma..

mama tambah la skit pertanyaan nye...

mama : oo sbb tu abang x buat duck hani ye.. duck hani gemuk.. abang x larat nk main dukung2.. ?

abang : ha.. ye la.. nanti sakit2 duck abang...

mentang hani gemok, sampai kan duck hani itu pun jadik gemok... abang abang.. mentang2 la kimi pun x suka main ngan hani.. abang pun same ikut ye.. tp seingat mama bulan puasa tahun lepas.. makndak n hani dok rumah kita tolong buat kuih raye.. molek ade je abang main ngan hani.. ape kess tu?.. kesss terdesak xde kawan gitu?.. esok dh besar hani kurus langsing, comey, pandai plak tu.. terbeliak bijik mata.. hikhikhik..

macam2 la imaginasi nye.. dah xde geng nk main.. adik bukan nye paham lagi kalau abang ajak main itu ini... bercakap la abang sorang2.. jap jadik kimi, jap jadik adik.. jap tukar jadik abang smula...  adik ni abang suh main lari2 lompat atas sofa n katil bleh la...

sabar abang yer.. tahun depan adik dh pandai main.. takut abang plak x larat nak ajak adik main... adik kecik ni pun abang dh slalu di dera adik... camne tu..!!!


p/s: hari ni wan n rombongan gi umrah dh selamat sampai ke malaysia/ rumah masing2.. alhamdulillah selamat semua nye..

Monday, March 21, 2011

Panduan mendidik anak vs mama

hehehe.. arini baru sambung yg 4 lagi panduan mendidik anak pas dh bape hari nye.. mama x ingat da..

kot ye la mama nak ikut nak didik budak2 comey kesayangan mama ni..

dan kot ye abang n adik dapat bace bila dah besar nanti.. masing2 dah kawin ade anak .. al maklum la cekonon nye blog ni di usahakn utk tatapan anak2 mama bila dh besar.. blog mama ni dapat dijadikan pengimbas kenangan mase kecik2.. blog mama ni bleh dijadikan sumber nasihat pada anak2 mama.. sumber anak dara mama nk blajo masak.. menantu nk tau menu yg suaminye makan dari kecik.. cekonon nye la... cettt!!!.... senang x yah nk calling2 mama de mak mertua ( hahahahahak.. gelak sorg2 jap) .. bese le kekdg malu nk tanye mertua.. aisshh betol ape.. mama pun same ape.. nak tanye nenek camne masak itu ini puas bedoa jgn la kena sound.. "hawat rose x pandai masak ke.." malu cek oi masa baru2 kawin.. tp sekarang muka mama dh tebal dah... blum tanye resepi mama dh ngaku xpenah masak.. hehehe.. brani la jadi muka tebal sbb nenek nk tengok marah orang susah sgt... bab2 nk mengata mama kt blakang lain cite.. mama pun ade mengata blakang ape... aik mama cam x takut je buat ayat ni.... kang papa bace , puas plak nak karang ayat menjawab.. hikhik... xde makne nye...

jauh sudah la melalut nye... panduan nye tok tulis nye lagi...

*
*

- BERI MOTIVASI DLM HAL2 AKADEMIK :
anak2 semmg nye kurang berminat utk belajar, apetah lagi terpaksa membuat keje2 skolah @ membaca buku utk manghadapi exam. leteran serta ungutan tidak membantu, ttp sebaliknye ia akan menimbulkan rasa bosan n marah. beri dorongan spt menyatakan hasrat terpendam di hati betapa bangga sekiranye dapat melihat anak sendiri naik ke pentas menerima hadiah krna cemerlang dlm akademik..

~ mama nye : ngan abang mmg mama slalu guna kaedah ni.. sbb abang ni makan pujuk n mudah nak terpengaruh ngan cite2 sedih n emo mama... sungguh berkesan ngan abang de jiwa lembut... tp ngan adik mama x tau lagi.. sbb kecik2 ni pun adik slalu buat mama yg ter emo dik oii... adik ni lain la skit.. xpe ade 4 tahun lagi sbelum masuk skolah.. tgk je la nanti.. ;-p

-JGN SEKALI-KALI MARAH ANAK DI TEMPAT TERBUKA :
kdgkala tingkah laku anak tdk menyenangkan, ttp ini tidak bererti bhwa teguran bleh dilakukan pd bila2 masa @ tempat. perasaan anak juga perlu di ambil kira dan sebarang teguran n nasihat hendaklah dilakukan ditempat yg tertutup supaya perasaan malu @ mungkin di jadikan bahan ejekan sesama ahli keluarga tidak berlaku...

~ mama nye : kecik2 ni slambe je mama nak marah depan sedara mara ke , kawan abang ke.. ikut suka mama.. time tu abang buat hal, time tu gak kena marah... dlu depan tokki malu2 lagi nk marah2 abang.. dh ade adik ni.. habis dah malu melayang kemane.. tp pas tu x de nye la nk pandang2 muka tokki.. pandai2 la mama buat2 hal... baca s/kabo ke... kacau2 adik ke.. takut ke sound .. kekehkeh.. tp skrg ni pun abang dh tau malu depan kawan n sepupu kalau kena marah... lain je muka... sian.. xpe nanti mama try tahan marah mama.. kot yer sgt.. eermm mama bukan bleh percaya ngat bab jaga marah anak ni.. tau xpe..

- BERI HADIAH SEKIRANYE PERLU :
memberi hadiah membantu utk mempertingkatkan motivasi anak untuk berusaha bersungguh2. berikan lah hadiah spt yg dijanjikan mengikut kemampuan lebih2 lagi hadiah yg sememangnye ingin diberikan serta hadiah itu juga dpat membantu mempertingkatkan lagi proses pembelajaran. namun begitu, perlulah diingatkan bhw setiap tingkah laku yg baik tidak semestinye disusuli dgn hadiah...

~ mama nye : mama stuju ngan ayat last tu.. kalau smua nak nk bg hadiah yg guna duit pengsan la kan.. mama rasa bagi hadiah pelukan n ciuman n kata2 sayang juga amat berkesan.. sbb mama slalu buat cam tu kat abang dari baby lagi.. mungkin abang dh terbiasa... kalau abang dapat baca buku lancar, h/work siap tanpe bantuan mama.. mama slalu buat cam tu.. mmg dapat bagi semangat.. hadiah yg bebeli hanye dapat dari papa.. tp time exam je la dapat.. kekdg mmg lebih dari yg dijanjikan.. betul menda2 cam ni mmg dpt saiko anak2 suka belajar... dan tiap kali exam anak akan demand itu ini.. sbb awal2 dh berangan dapat no.1... semangat nk hadiah bukan nye nk exam..  hehhehe...

-GUNAKAN UGUTAN DLM KEADAAN TERTENTU :
kdgkala ugutan membantu utk merubah diri sesorg. selagi ugutan itu tidak menyakitkan @ memudaratkan diri anak serta dapat memberi kesedaran, pendekatan ini tidaklah begitu keterlaluan. bertegas adalah penting utk mengejutkan anak yg sedang lena dibuai mimpi n angan2 yg tidak kesampaian...

~ mama nye : ye betol2... mama mmg slalu ngat ugut abang guna nama Kimi... hehehe... skit2 mesti mama cakap.." mama cite ke kimi nanti abang x pandai suap nasi sendiri.. malu.. nanti kimi cakap bang baby.."... ermmm cukup berkesan ape2 ugutan mengguna kan name sepupu2 abang n kawan2 abang... hehehe.. mmg pas kena ugut.. terus je pandai itu ini... dan abang mmg takut malu n org x nak kawan ngan die... senang keje mama.. ;-p

p/s: penat sudah menaip... ;-p

Friday, March 18, 2011

eleh.. papa.. awk mmg over...

ni mama nak cite pasal kat gunting rambut tadi..
mama bawak abang gi gunting kat kedai biasa la.. kat Sg.Isap.. Sunny Kedai Gunting Rambut..
Sunny tu sebenar nye name tokey nye.. Sani.. nk glemer skit letak Sunny... ;-D
Uncle Sani ni muda lagi.. baru 28/29 gitu la.. tp abang kena panggil uncle la.. uncle Sani dh jadik kawan papa dah...
abang ingat x.. dlu kite penah dok Sg Isap.. abang 'jadi' n dibesarkan kt sana sampai umur 2 tahun 3 bulan pas tu baru kite pindah Indera Mahkota 15 ni.. sampai skrg kalau mama n papa bawak ronde2 kt sane, abang ingat lg tu.. mesti abang cakap.. " ni rumah abang masa kecik dlu kan ma".. rindu kan pa suasana kat sini,.. kawasan kejiranan nye yg cukup baik.. smua kemudahan ade n dekat.. bleh jalan kaki jer.. dari pasar malam, klinik.. kedai makan dr pagi sampai ke pagi.. cakap je ape smua ade.. kedai jual handphne pn ade.. mini pos office pun ade.. smua depan mata... best la..

pastu abang ni dari umur setahun.. ni la kedai gunting rambut abang.. selain ade se kedai ni.. mama yg bawak masa tu abang setahun lebih dh pandai jalan.. tp kedai tu dh tutup... kat kedai yg mama bawak ni, mama suh org tu mesin rambut abang no;2.. botak la skit.. tu dia malam nye papa balik keje tgk kepala abang gondol.. angin satu badan.. dan mama kena warning sekeras2 nye.. " pasni awak x yah dh bawak dani gunting rambut.. suka sgt potong rambut budak kecik xde style.. asal budak kecik je botak.. rambut dani biar sy urus kan.. sy x suka tgk anak sy botak camni..".. ha ambik sebijik mama kan dah kena.. padehal mmg dh tau papa x suka.. xsangka sungguh kuat xsuka nye.. mama bukan ape senang kira nk jaga anak jer.. x yah nk sikat2.. siap mandi lap2 je sudah.. jadik sampai skrg la rambut abang ngan gaya rambut terpacak nye..  skrg abang dh 6 tahun.. kira2 dh 5 tahun jadik pelanggan tetap kedai uncle sani ni.. termasuk la papa..  ni plak baru kali ke-2 mama bawak abang gunting rambut.. papa sibuk sangat... tp uncle ni mmg gunting cun pun..

jauh la plak cite nye.. padehal nak cite pasal abang gunting rambut je ni..
ok ok.. gini.. pagi td.. pagi x pagi la dah pukul 11 gitu.. kite  ni dr bandar.. mama abang n adik je.. papa keje la.. dh merata kite pusing kete pagi ni.. dari 8.30 pagi kite gi Mcd Teluk Cempedak.. beli b/fast kt situ sbb bleh redemp 2 plate b/fast free.. mama ambik kt Harian Metro.. sampai ke lunch kite makan tu je.. banyak.. malas la mama nk memasak tghari.. penat se pun.... pastu masuk bandar mama gi Butik Ariani ade sale.. beli skit.. pastu memusing plak ke Tanah Putih sbb nk ke Sg Isap.. kira2 kite punye perjalanan ni satu pusingan 'O' yg besar.. sape2 x faham jalan Kuantan nanti tanye mama.. x gitu makndak??? hehehe..

haisshh.. byk lg plak cite nye.. cite abang gunting x mula nye lagi...
gini gini.. odw ke kedai tu mama dh tpn papa suh ckp ke uncle sani.. nk tempah turn.. kalau x lambat.. kt kedai ni slalu ramai org.. sampai kedai uncle tgh potong rambut budak , dah nk siap la.. pastu terus turn abang.. uncle sani tanye mama nk style ape ni.. botak ke, rambut budak sekolah ke, ke macam biasa 'pacak'... ooo baru mama tau rambut abang selama ni bukan guntingan rambut utk ke sekolah.. walaupun pendek n nipis tepi..  ok la mama jawab gunting yg mcm papa dia buat la.. jadik uncle pun start gunting la.. tgh dok gunting2 tuh.. tpn uncle ade bunyi mesej.. tetiba uncle gelak....

rupe nye papa yg hantar mesej.. " potong rambut anak aku cam biasa.. 'pacak'.. "

HA TU.. TAK KE OVER MELAMPAU GINI GAYE NYE...

takut sgt mama suh mesin jer rambut abang niha..

pastu uncle cite ke mama.. mmg dia dh tau pun papa x suka tgk budak rambut botak.. dan cite mama terbotak kan abang pun uncle tau.. OVER sungguh papa..

hehehehe.. mama pun dh jadik terikut perangai papa sebenar nye.. cam x sanggup je tgk rambut abang ni botak guna mesin no.2.. dh la penakut slalu kena buli.. pastu rambut botak plak.. sian.. kalau rambut ade style pacak2 skit nampak gak macho n keras nye.. walau pun manje yg amat,,, kikikikik

last2 mama pun OVER.. hakhakhak

p/s: ape2 je la papa.. janji x jadik kan abang ni berperangai OVER bila besar nanti sudah.. tidakkkk la.. mintak dijauh kan.. abang anak yg baik.. amin.. tau takut mama... hehehehe

Wednesday, March 16, 2011

baca papa yer..

PANDUAN MENDIDIK ANAK...

mama ambik petikan dr Harian Metro harini...
ni 1 panduan dari 5 panduan yg ader..
yg 4 lagi mama kongsi esok.. kalau rajin.. ;-D

*
*
.. Makan Bersama....
- cuba sedaya upaya utk mengumpul kesemua ahli klrga utk makan bersama dgn mewujudkan suasana yg riang di antara satu sama lain. ini juga merupakan masa yg terbaik utk berkongsi pengalaman @ pandangan sambil usik mengusik mengenai sesuatu isu yg bleh diterima oleh semua ahli keluarga.

*
*
ha. papa.. faham tuh... usik mengusik tu kena ade kt meja makan.. utk minda dan emosi anak... ni kang x .. sian abang asyik kena suh diam je bila cakap itu ini... bukan takat abang jer yg kena.. ngan mama skali pun slalu kena.. mama ni pun mulut lebih kurang abang.. popet popet suka sgt.. ;-D .. pas tu kita berdua kan bang slalu kena marah ngan papa ..
" diam la skit.. saya nak makan ni... saya tak reti la nak makan pas tu nak bercakap.." last2 tu mmg kita  makan dgn aman jer.. sunyi... makan pun cepat habis... hehehe

*
ape2 pun.. mama faham papa letih... so mama x de la kisah sgt pasal hal ni.. hikhik..  mama pun tau bila abang dh besar nanti abang akan faham keadaan papa yg kuat kerja.. so time makan jer la papa nak ketenangan.. no hal la pa..


p/s: makan sambil bercakap mmg best.. lagi syiok bercerita lagi sedap mama makan.. sbb tu mama tembam.. hehehehe

sape botak licin???

hari ni abang dapat lagu baru dari kengkawan abang..
*
*
*
...din din aladin..

...naik motor tak de lesen..

...tak de cincin tak leh kawin..

...siapa kena botak licin....
*
*
*
hehehe.. klako plak mama dengar abang nyanyi dlm toilet..

mcm2 dah abang tau..


p/s: semoga besar jadik anak dan abang yg baik yer... amin

Tuesday, March 15, 2011

good job mama..!

( suka hati mama menaip sambil bernasyid.. hehe)
dimulakan dgn Bismillah..
disudahi dgn alhamdulillah....
bla..laa..lalaa..
/
/
/
/
/
/
/
/
/
la..la...lala....
/
/
/
/
/
/
/
/
/
hikhikhik... akhirnye...

tau ni ape???????
30 minit - 8 km..
faham dah nape mama hepi?????
/
/
yahoooo... akhirnye hari ni mama mula kan senaman mama..
utk sekian lama dh di tinggalkan....

last mama bersenam adik umur 6 bulan..
skrg adik dh 1 thn 4 bulan.. dh 10 bulan tuh..
dari berat mama 61kg abis pantang..
hebat tau.. pas besalin kan adik berat mama 82 kg..
dlm masa 44 hari pantang.. berat mama turun 21kg!

dan sekarang berat mama 72kg!!!!
dlm masa 10 bulan naik 11kg!!!!
uuiiihh.. hebat mama diet... ;-D

lepas habis pantang mmg mama bersenam.. rajin lagi masa tuh
adik plak ok sbb xtau buat ape2 lagi.. baring aje tgk mama mengayuh..
masa adik dah dok dlm walker.. dah susah skit..
asal mama kayuh basikal jer, adik nangis nk kuar walker..
lambat angkat.. adik panjat nk kuar sendiri...

last2 nye tinggal gitu jer la senaman mama..
sampai la hari ni baru ngayuh basikal smula...
tu pun ambik masa sebulan beruje nk mula kan...
punye la x kuat semangatnye mama ni...

best nye la mama dpt besenam..
fresh jer rasa.. berpeluh tu dia dari kepala smpi kaki..
terus mama rasa cam dah kurus sgt... kikikikik
padehal 0.001 gram pun blum tentu hilang.. hikhikhik.

xpe esok besenam lagik..
abang la pembakar semangat mama..
time mama mengayuh.. mulut popet popet..

Dani : " ma kayuh kuat lagi.. nanti leg mama kurus.. body mama kurus.. mama cantik la"
mama : " skrg mama x cantik la ye bang.. mama gemuk ye... kan abang ckp mama pretty, kurus.. abang tipu mama yer.."

muka abang dah jadik muka besalah dah.. takut mama x friend la tu.. sbb mama slalu ckp x nk friend abang klu ckp mama gemok... sbb tu abang slalu puji mama.. hehehehe.. abang dani.. abang dani...
Dani: " xla.. mama kurus, pretty.. hihihi.. "
 abang gelak x ikhlas, mama tau abang gelak perli campur takut...
kan..kan.kannnn????
/
/

ha ni la alat senaman mama..
dah lama beli pas besalin ke abang tahun 2005..
tp kegunaan nye banyak kepada jadik hiasan rumah jer.. ;-D
mama veri de malas nk workout!

alasan bg ke papa sbelum beli..
" susah nk besenam kat luar ade anak kecik, klu beli anak tido sy bleh besenam"
tp hampeh jer mama, anak tido mama pun tido skali..
senaman mata.. hakhakhak

alasan bg ke papa bila papa bising mama jarang sesgt besenam..
" jemu la besenam sorang2.. teperok dlm rumah.. xde udara segar"
dah pulak... mcm2 la mama..
nak ngaku malas tu .. x la jugak!
hehehe..


p/s: esok mama nak besenam lama skit... 45 minit... go mama! u can do it! hehehe.. konon nye la.. takut semangat menaip jer... ahaksssss...

Sunday, March 13, 2011

puas hati dpt mandi kolam..???

bangun pagi..

abang.. ".. ma.. alini (arini)sabtu kan.. "
mama.. ".. a'ah.. kenape.."
abang.. ".. abang cuti kan.."
mama.. " .. a'ah.. cuti.."
abang.. " .. abang bleh la mandi kolam kan ma.. alitu (aritu - pelat R) mama ckp klu cuti skolah abang bleh mandi kolam... haa ni kan abang dh cuti... boleh laaa... kan mama..."
mama.. ".. ok jap lagi.."
abang.. " abang nak pakai baju swim abang la... mama.."
mama.. " ok.."




ha.. ambik puas hati dapat mandi kolam..
air paip punye la sejuk nye..malam nye hujan..
alaaa.. semalam seharian hujan...
mama biar kan abang mandi kolam sampai abang sendiri cakap nak masuk rumah.. sampai smua jari tangan kaki kecut.. sampai abang tebersin2.. hidung berair.. main nyelam2.. mandi la puas2 bang sbb aritu abang kena kurung kt luar kan sbb merajuk nk mandi kolam.. ha ni dh cuti sekolah mama bagi mandi kolam .. nak mandi seharian pun bleh.. mama x marah... ;-D


p/s: arini mama tnye nk mandi kolam x? abang x nk.. takut pedih luka kena air..  hehehe lega mama x yah nak kemas kolam hari2...

abang kecederaan...


haaa... kan mama dah ckp...

jgn bawak basikal laju2 nanti jatuh..

haa... kan dah jatuh.. tula.. awk ni la bang!

abang bukan nye pandai guna brek tangan...
bila nk brek je.. abang brek guna kaki..
abis la smua kasut n sliper "haus" kat depan.. begesek ke jalan..

ni petang semalam la.. abang main basikal ngan si imran tuh..
si imran ni klu bawak basikal lajuuuuu la sgt...
x padan ngan badan kecik, pas tu basikal pun kecik.. hikhik
umi si imran pun slalu citer, dia pun takut tgk imran bawak basikal..
dah la bawak nye laju, mata dok pandang ke lain..

tetiba jer mama nampak abang dh terpukang...
xtau camne bleh jatuh.. abng jatuh jauh skit dari rumah kite..
tp mama bleh nampak la.. abang tiup2 siku.. jari...

pastu mama lambai kat abang suh balik...
abang cam muka nak nangis je nk balik.. takut mama marah!
tp abang x nangis pun jatuh semalam.. tahan jer..
mama ckp klu nangis pasni xyah main dah...
terbantut abang nak nangis.. sian abang sakit xleh nangis.. hikhik

tp mama penah dgr wardina pengacara MHI tu ckp..
wardina kan mmg suka membaca... dia cakap..
klu anak sakit sbb salah sendiri slalu ibubapa skrg marah anak nangis,
 mesti cakap " jgn nangis.. tu la x dgr ckp lagi..".. sbnrnye tu salah..

 biarkan anak menangis sekejap utk biarkan otak berhubung..
utk fikir perbuatan dan akibatnye...
dan ibubapa kena terangkan... ape yg anak2 rasa..
 ".. tgk klu luka sakit kan, ade darah, kulit dh xcantik, xbaguskan.. "

kemudian tnye n beri kenyataan pd anak.
"kenapa nangis ni... sbb sakit kan"

wardina cakap lagi....
" bila kite kait kan benda yg berlaku dgn elok budak ni akan hilang skit sifat memberontak.. sbb dia dh la sakit kite pegi marah2..  bila kite bercerita.. budak2 akan terlupe sekejap sakitnye.. dan degup jantung akan slow skit.. so budak2 akan cepat diam berbanding kite marah2... dan budak dapat fikir bila sakit jatuh dia akan menangis... atau dapat hadiah ke dia akan gembira.."

hehehe.. mama ni ingat sgt ape wardina cakap..
tp harem nk cube buat.. ngehngehngeh....

balik smula ke citer abang...
tula masa abang lalu depan rumah kite tu..
mama dah jerit2 dah..
".. abang jgn bawak laju.. jatuh nanti.."
ermmm.. sori la klu tgh syiok main nk dengar..
jadik hari smalam nasib abang kurang baik..
haa.. ambik.. jatuh basikal!
sian...


byk gak darah tang siku nih..
kena sagat ke jalan.. aduiiii....

yg ibu jari ni.. kuku pecah n ade darah beku..

kat kaki skit...
nampak x kuku ibujari abang tuh..
sompeh.. tu jasa2 brek guna kaki la tuh..

betis n lutut skit...

skit jer kan bang...

tp yg klako nye...
abang tahan jer pedih2 luka melayan ke mama snap gambo...
siap cakap..
".. mama nak buat blog mama ke ni.."
mama diam je.. dlm hati...kahkahkahakahkah....

lain kali abang elok2 skit bawak basikal nye sayang..
sayang abang.. muahmuahamuah...


Friday, March 11, 2011

wan nak gi umrah..



petang semalam kita, mokde, makndak kimi n hani balik ke chenor jap nak jumpe ngan wan.. wan nak gi umrah.. 22.3.2011 nanti Insyaallah balik ke Malaysia semula..

abang ponteng jer kelas KAFA semalam.. hikhik td masa mama ambik abang kt KAFA.. ustazah cite kt mama.. " td tnye Dani knp x datang KAFA semalam.. Dani ckp mama busy, adik tido.. " .. hah! pandai2 la abang ni... mama tnye abang knp ckp mcmtu.. abang cakap "abang takut ustazah tu marah abang gi jalan"... adui la sian abang yg penakut ni... pas tu mama cakap kat Ustazah yg kite balik kampung jumpe wan nk gi umrah... ketawa ustazah.. yg abang muka takut sbb menipu... hakhakhak... mama pun satu lupe nk tpn KAFA abang smlm nk ckp abang cuti... haisshhh...

hehehe.. cam bese ler.. kalu kite n makndak gak tumpang myvi mokde terpaksa la tahan telinga.. abang, kimi n hani la bising... sape lagi... pening mokde... abang tahan skit.. x bayk hal itu ini... kimi la mcm bese nye... kalau dh cakap nak tu ... nk la jugak... pujuk pujuk ni bleh blah je la.. no layan okeh.... taktik bese nye plak nk bg abang n kimihani diam.. makndak kene buat sessi becerita.. cerita seram... kusyuk je masing2 dengar... fuhhh! aman le sikit dalam kete... tp makndak puas memerah otak nk goreng cite... kahkahkah.. dalam hati mama ketawa jer dgr cite dongeng makndak... hikhikhik

kite sampai cenor pukul 5 petang... dok sane sampai 7.30mlm gitew.. sampai wan naik bas lah..
/
/

mama n mokde..
nk hilang kan pening duk dalam kete.. adik tido atas riba mama masani...

hani de funny girl
teringat satu cite pening makndak.. tergelak plak mama kt hani ni.
makndak.." ade satu kete tu tibe2 dia terbabas masuk gaung, xde sape nampak, terus die mati sorang2.."
kimi..." mane bleh macam tu jer.. cite lagik.."
makndak, mama, mokde pun tambah... " haaa.. ade binatang makan die.. harimau, gajah bla la la..."
tetiba jer hani plak menyampuk...
hani... " ular...." benti jap pas hani ckp lagi ... ".. senake.."..
hakhakhakhak hani hani hani... selamber jer muka.. awk nila... lawak!

abang n kimi ni xde masa nye dok diam dlm kete..
kecuali tido.. tp nak ke tido tu puas la... aduiiii...

hikhik.. gamba main2 kite.. love ualls... muah muah..

mama n abg hafiz
abg hafiz pun gi gak umrah..
dh kurus die dari 133kg skrg dh 77kg.. kagum plak mama..
dengki dengki....

makteh n mokde..
ni la mak2 sedara adik yg rajin jaga adik yg x tau dok diam..

hehehe.. serious nye muka wan...

hehe.. 3 jelitawan.. sorang budak comey kesayangan mama!

kok ( mak si abag hafiz ) pun gi umrah, mama panggil 'kok' (kakak)
abang n adik kena panggil "makcik"
kok ni anak kakak wan.. anak sedara wan la ni...

memenatkan badan dlu.. ni kite siap nak ke simpang cenor...
wan, kok, abg hafiz, najwa.. naik bas ke KL kt situ..
nk ke naik kete smua2 ni.. belenjer2 peluh.. hangit2 smua melayan bebudak..

ni dlm kete kite odw balik ke kuantan...
abang n de geng smua tido.. penat masing2....
kite sampai rumah pukul 9 malam....
adui smua nye kepenatan.. kebulur n badan de hangit peluh....
mokde n makndak makan malam rumah kite siap2.. papa tolong beli kan makanan kt pasar malam dkt rumah kite.. fuhhh... lega dpat melantak..

tp malam td mama n abang tido lambat gak.. abang la gatai ngat nk siap kan keje skolah.. adui penat mama.. abang xpe la dh tido dlm kete.. pukul 12 malam gak mama dpat landing atas tilam.. besttt...


p/s: moga wan, kok, hafiz, najwa, long, abg long, ju, jihah.. selamat pegi n pulang.. dipermudahkan mengerjakan umrah.. moga2 pas ni rezeki kite sekeluarga plak pegi umrah... amin...

Wednesday, March 9, 2011

dani kesayangan mama...

kenapa hari ni abang buat byk perangai ha sayang...

abang x takut ke mama marah2.. cubit abang...

ke abang dah lali yer...

ke kalau sehari abang x buat mama marah, hari abang x lengkap..
x best... cam tu yer...

mama tau abang anak yg baik.. bukan anak yg degil sgt...
anak yg penuh perasaan memahami mama....
anak yg masih takut gertakan mama...

kenapa hari ni abang x jadi cam anak mama yg selalunye...
kenapa bila mama cakap x boleh... abang nak jugak...
abang merajuk.. abang buat macam2...
abang saje nak bagi mama marah betul2 yer...

tapi dari pagi td mama tak rasa nk pukul  dan marah abang...
kesian.. abang terlampau byk keje skolah...
kesian mama tgk bangun tido pagi tadi pun terus buat keje skolah..
kesian abang.. dh dekat pukul 8 pagi br besiap nk pegi skolah...
terharu mama tgk abang baik n suka buat keje skolah..
tp mama tau teacher skolah baru abang ni garang kan....
sbb tu abang takut  kalau keje skolah x siap..
wlu dh berjuta kali mama ckp.. "homework ni utk school holiday nti"..

oooo.. sbb mama baik sgt hari ni yer...
sbb tu abang buat perangai... cam gitew yer sayang...
mama x nak bising2 hari ni sbb x nak bg tekanan kt abang...
kesian.. kt KAFA skrg kan abang ade ujian.. homework byk lagi...

tp abang dh buat mama hilang sabar td...
hari2 abang nk kluar main taman.. kan mama dah bagi....
utk hari je x bleh... hari hujan sayang... abang x sihat betol lg..
kan mama dah bagi main ngan adik kat parking kete.. x kena hujan...
abang sendiri nampak kan xde pn kawan2 abang yg main kt taman...

bila dh pukul 7 malam abang asyik ckp nk mandi kolam...
mama ckp xboleh hari dh senja.. mama ckp syaitan byk .. takut..
abang xnk masuk rumah.. adik dh nangis sbb mama paksa msuk rmh..
abang plak mandi kolam slalunye lama sayang..
byk lg keja mama.. nk mandikan adik.. nak masak lagi...
mama nk mandi n sembahyang lagi... mama xleh teman kan abang la sayang...
kan mama dh ckp 2 hari lagi skol holiday.. abang bleh main kolam puas2...
tp kenapa hari ni abang x makan pujuk... abang dh buat mama marah!

mama tarik abang masuk.. mama tengking abang suh mandi..
mama tengking suh tanggal baju .. masuk toilet... GOOOO!!!!
kenapa bila mama marah kali ni abang mcm x takut....
kenapa abang masih main bukak tutup pintu toilet.. cakap...
"..ma.. abang nk mandi luar..".....
dan lagi... dan lagi.... dan lagi...

jadik mama dh malas nk tengking dan cubit abang...
mama cakap elok2 je...
" abang nk mandi kolam senja2 hujan ni.. jom mama bukak pintu.."
abang suka... abang ikut mama.. abang pun kluar dgn senang hati..
pas tu mama terus kunci grill n sliding door.... jam masa ni 7.10mlm..
abang panggil mama nk mandi camne... mama diam...
abang jerit ... mama diam... abang dh mula nangis... mama biar kan...

abang jerit nk masuk.. mama diam lagi...
abang jerit x nk mandi kolam.. mama tetap diam...
abang dh meraung.. gegar grill... tumbuk2 sliding door...
mama tetap diam sayang... abang meraung semakin kuat..
abang jerit nak masuk.. abang ckp takut... mama masih diam..
abang goncang grill kuat dan kuat lagi... mama hanya mendiam kan diri...
mama kenal tu tangisan dan jeritan abang yg abang mmg betul2 takut...
hari gelap sbb langit mendung... mama tau abang takut....
mama biar kan abang menjerit menangis kt luar smpai 7.35malam...
yer sayang mama kesian dgr raungan abang..
lagi plak abang telanjang bulat... ermmmmmm

bila mama buka kunci.. abang masuk terus...
abang cakap abang takut .. abang dah xnak mandi kt luar..
mama diam... tp mama terlibas juga abang sekali dgn  tuala..
mama gerammm... abang...
abang terus mandi kt toilet... pakai baju n terus tetido...
kesian mama tgk....

dani kesayangan mama..
mama bukan saje2 nk biar kan abang ketakutan kt luar...
mama terlalu kenal anak mama yg sorang ni...
mama tau klu mama rotan abang sekali pun...
abang tetap nk mandi kolam...
mama tau klu mama rotan sakit sgt sayang..
mama x tepikir nk rotan abang hari ni...
mama guna kan kelemahan abang yg satu lagi... ketakutan...
ketakutan hilang mama dan adik...
skrg abang faham kan.. sayang..

tp fahami la dani sayang... mama buat camtu hanye nk didik abang..
nk ajar abang masa yg sesuai utk main n blajar...
kerana sakit demam abang.. mama yg tanggung sendirian..
papa sibuk dan penat nk uruskan abang time sakit..
hanye mama... abang faham kan sayang....
jadik mama kena atur hidup abang agar kita same2 x susah ye sayang...



kesian abang takut kena kurung kat luar.. terus tetido...
maaf kan mama yer sayang....
mama pun sedih dgr abang nangis td...
merayu nk masuk.. merayu ckp abang takut...
tp mama xnak rotan dan menyakiti badan abang hari ni...
tp knp abang buat perangai sgt2 arini....
xpe la bang.. harap2 abang ingat hukuman mama harini..
abang jgn buat perangai cam ni lagi yer sayang...
mama pun akan kawal kemarahan mama pasni...
InsyaAllah...

Monday, March 7, 2011

berlambak homework..


adesss... kematu bontot teman abang buat keje skolah.. ;-D
 mama rasa nak muntah nengok buku skolah abang..
ai.. ade se buku tu sampai 8 muka surat keje nye..
campur skali utk keje utk cuti skolah minggu depan.. jadik 15 muka surat!
teacher dh tanda siap2 tu utk cuti skolah..
takut abang memonteng lagi agak nye...
....berlambak!!!... ambik!!!
/
tu baru se buku... ade dua buku lagi ni 3 muka je..
baru utk mata pelajaran hari ni. bahse arab, bahse melayu n smart reader writing.. bahse melayu ni yg berlambak ngat nye..
/
mama rasa abang ade buku keje lagi 5 .. tgk nanti ade lg x keje rumah nye.. kalau smua tu ade.. mama dah terbayang dah.. indah nye kite berdua bang kat meja makan buat keje rumah abang cuti skolah ni nanti... abang tahan je la telinga ye.. abis2 pun ade 2,3 birat kesan rotan kat betis abang.. hehehe..
hah pengsan la cuti ni kite berdua bang.. adesss
/
tu la penangan abang x ke skolah minggu lepas..
abang demam kan.. ingat x????
dengan adik n mama skali demam batuk selsema!
dari selasa smpi jumaat.. tu yg jadik berlambak-lambak!
/
mama ni puas la kena ngajo abang membaca yg mane abang x gi kelas minggu lepas.. kalau x ajo kang.. kesian kt abang time ujian lisan abang x dapat.. hari ni mama dah start jadik Teacher Rose.. ngehngeh.. bese2 nye org nama rose ni garang!.. tgk UPIN IPIN.. kak rose kan garang.. so mama Rose terus kan kegarangan.. mama mmg dah sedia garang pun.. ceh! x yah time nk jadik "teacher" baru nak tukar 'jadik garang'.. ayat giler tu nama nye.. ;-p
/
ala teacher kat skolah abang xde nye tetiba nak ajo abang sesorg "reading class" yg tetinggal minggu lepas.. tu la dah rugi x gi skolah.. nk buat cam ne demam kan... teacher pun best sesgt ler.. hah tanda " READ".. "HW"( homework)..
/
malam tadi pun abang suh mama ajar membaca sampai pukul 1 pagi... sampai 4 muka surat bahse omputih plak tuh.. sebab petang dh tido, bangun2 dh senja.. tu mata tahan... sian plak abang rasa takut nak gi skolah hari ni.. siap cakap .. " mama aja ma.. yg ni abang x dapat star lagi.. teacher ckp bace kt rumah"..  tetiba jer plak rajin.. agak nye teacher yg aja Smart Reader ni garang.. tu yg abang takut ngat x dapat.... minggu lepas mama dh byk kali aja abang baca.. tp abang x bape lancar badan ngantuk je kesan makan ubat... ade 2 perkataan abang susah nak ingat " each , standing "... malam tadi ok.. x tau la kat skol.. kot tergagap.. abang dani kan.. kena sergah skit habis smua lupe.. sian! ;-D
/


p/s: tetiba je terpikir benda x patut di pikir... ?????  makndak la ni... dh la papa x balik keje lagi ni.. dh dekat pukol 11 ni.. isk!




Wednesday, March 2, 2011

wordless wednesday.. 1







hari demam batuk selsema serumah..!!!
adesss.. mama migrain !!!


p/s: mama nak ade gak 'wordless wednesday' bleh?.... hehehe... gatai!

Tuesday, March 1, 2011

dah pandai nak ye...


suka ngat mokde.. gelak bukan main lagi... ;-D
tgk anak sedara umur 1 tahun 3 bulan dah pandai nk melawo..
...cik Nur Nisa Qiasatina...


video

hehehe... ni mokde la suka sangat nak tgk adik pakai lipstik..
mokde suh video kan.. ha tu tgn mokde le tuh... ;-D
siap buat katup2 bibir tuh.. tu yg x tahan mokde tgk...
 mcm mama ye adik tiru.. tp mama xde la bunyi2...hikhik
".. pap.. pap.."... nak ekjas gincu le tu ye dik...
budak kecik mmg cepat niru aksi org...
/
adik ni mmg dh tau mama kalau nak kuar jalan.. mesti buat benda ni ::
pakai tudung n pakai gincu...
mesti adik dok betunggu depan cermin nak mintak gincu gak...
"... nak...nak...nak.."
lambat sapu lipstik ke mulut dia.. menjerit.. iskisk.. angin sgt!
hehehe.. geram je mama tengok...
nak picit2 je mulut yg cinonek ( kecik sgt) tuh..


p/s: dah besar skit lagi nanti mesti dah pandai nak mintak lipstik sendiri plak.. ermmm.. makne nye mama dah tua masa tuh... ahhhhh.. x mau bayang kan... x mau x mau... xpe xpe mama bayang kan mama tua yg slim cun.. mcm Rozita Che Wan.. ngehngehngeh.. fevret artis papa nih...