Friday, December 31, 2010

main sorang2..

part 2... hari ke-8.. 23.12.10 Khamis

malam tu adik main sorang2..

sbb abang tetido awal atas sofa.. pukol 7 mlm..

mama tgh sebok2 masak.. bila nak ajak makan, tgk dah tido..

adik yg keseorangan.. hikhik


 dah start nak merengek... xde geng nak main

dah mula nak kacau abang..

nasib baik abang x bangun..

mama bagi adik main remote astro.. asyik dok kacau abang tido..




jemu n bosan melanda adik...

p/s: biasa la hidup kite ni... masa berteman macam2 hal.. begaduh la.. x suka la.. bosan la.. hape2 la.. bila dah sorang2 baru tau sunyi nye hidup xde teman.. walau pun bleh hidup mcm biasa tp rasa ade yang x kena... rasa kehilangan... wah mama.. relax mama relax.. cooldown.. cukup la hujan kt luar je...

oohh.... adikkkk.. OMG!

Hari ke-8... 23.12.10 Khamis..

hari ni dr pagi mama still make over bilik2 rumah wan..
dh petang baru betol2 siap.. lega.. puas hati...

gambar hari siang xde... mama sibok n letih..

abang plak mama bagi mandi kolam berjam- jam, sampai kekecutan.. ;-D

malam tu abang tido awal, x makan malam pun.. pukol 7 mlm dh tetido atas sofa...

adik main sorang2.. tgk la perangai adik... hikhik... mcm ape tuuuu...

 uuuuu... tidakkk dik..




ooooo.. noooo

p/s: tgh hujan lebat skrg ni.. papa dah balik keje pukol 10 td...

adik dh pandai...

hari ke-7.. 22.12.10 Rabu

dah 7 hari pun kite dok rumah wan..

dah macam2 adik blajar... dan di kaji selidik..

dan ada bahan kajian hampir rosak.. ( tapi mama lupe ambik gambar )

tgk la gambar adik dgn hapi nye...

 bleh adik gi dok dlm kabinet tu.. muat.. betoool.. mama x tipu..
senyum noti.. ;-D

tgh garu tgn yg habis di gigit nyamuk
musim hujan lagi byk la nyamuk kuar..

wan panggil suh kuar.. tp adik nk masuk smula.. no layan.. isk isk...

dah malam.. kite pn nk tido..
kite tido kt bawah.. takut adik jatuh katil

 abang, adik.... smileeee..

 hehehe.. funny face

cool face

 masih bertenaga...

pelik adik tgk abang... gusi luas...
sori bang.. mama joking je...

p/s: hari ke-7 kt rumah wan, mama start buat keje make over 3 biji bilik kat rumah wan... dua hari baru siap.. letih sesangat.. mama buat sorang.. wan jaga adik...
: dah pukul 9.51, papa blum balik keje..


tengok sape yang dapat..

tak di name kan budak kalau tak berebut.. tulah

alaa orang besar pn berebut gak.. selagi di name kan manusia..
malas nak ulas bab berebut ni... ngarut kang yg lebih..

cite pasal abang n adik.. anak2 kesayangan mama lagi best.. :-)
gambar ni mama ambik pas mama ambik gambar jari adik yg luka tu.
isnin lepas.. ingat tak..

konon nye abang nak pujuk adik nangis..
bagi la adik pegang psp..
adik nangis nak pegang kamera mama.. mama x bagi
takut rosak adik buat jatuh..
psp abang rosak xpe.. :-D
x yah mama nk bising2 lagi.. xbagi abang main.. ;-)

tp bila adik dh benti nangis.. abang mintak balik..
mula2 mintak pujuk2.. " adik.. giv abang dik.. giv la.."
x makan nye pujukan abang...

last2 apelagi... jadi la perebutan.. kikikik...

 abang tgh pujuk adik..
adik plak tgh syiok dpt benda baru.. hehe

 bila abang cube tarik...
apelagi adik cube melari kan diri... kikikik
adesss... pantas adik

tarik menarik pn terjadi...
riuh dgn jerit jeritan... :-D

 ye tu die... adik masih menguasai perebutan...

akhirnye.... adik tewas... waaaaaa

wah abang... terus landing

alaaa... cian cian adik...

p/s: tu la gelagat abang n adik yg kadang2 buat mama.. hapi.. geram.. lucu...sedih..
dah pukol 8.33 papa blum balik lg.. hujan dh renyai2..
gambar blur sbb guna tpn..

new year punye pasal...

hehehe... new year punye pasal...

mama dah siap masak dinner.. awal... 6.30 dah siap..

yela mane la tau kot2 papa nak ajak kuar..
sbb biasanye mmg tiap2 tahun papa bawak kuar tgk org celeb8 NY..
nak tgk org celeb8 new year dalam hujan.. ronda2 je la
x turun kete pn.. salah masuk jalan.. dok dlm jem la...
tapi rasanye ramai yg countdown dlm mall je.. hujan..


dan tiap2 tahun gak la hujan..
tp budak2  motor n budak2 naik basikal tetap ada..
semangat betol budak kayuh basikal sampai ke pantai TC..
dgn bendera terpacak kt blakang nye..
uiiihh.. sungguh bahaya.. dlm hujan n gelap...

kite tgk je la kang.. papa nak kuar ke x...
abih2 pn kite gi rumah nenek.. esok papa cuti..
gitu le sokmo2 nye klu papa cuti..

hari ni mama masak simple sgt.. sbb tu siap cepat... :-)

 sayur bayam masak sup
x pedas.. mmg x penah buat pedas pn.. sayur fvrt abang ni

 ayam berempah
sedap.. sape lagi nk puji klu bukan mama.. :-D

sambal belacan .. semalam punye
mmg mama buat sambal stok utk dua hari.. senang keje.. bukan basi pn.. ;-p
telor masin... kena rebus hari ni
semalam papa dah pesan..

p/s: 7.30 mlm.. hujan tgh lebat ni.. rasa nye mesti xde sape kuar celeb8 NY, dok rumah lagi best...


Art class..

mama nak tunjuk kan hasil kerja tangan abang kt skol..

time mama tadika dlu xde rasanye buat art class.. rasa nye la

abih2 pn main tanah liat ngan kawan2.. tp mane bleh bawak balik..

ni beberapa je hasil sentuhan abang... wah gitu... ;-p
yang lain mama malas nak cari dlm fail abang...

art class ni abang buat ngan tcr.fana.. tcr kesukaan abang...

 'gelang'
buat utk mama... tapi muatnye tangan adik..
tak tau la .. tangan mama yg besar ke gelang tu yang kecik.. ;-P

'birthday hat'
dah nak tecabut corak2 tu.. dah lama.. slalu main.. dah 3 bulan kot
masa celeb8 besday mama abang pakai...
sbb abang yg sebok nk blow candle mama.. ;-)

' frig magnet'
comel la bang..
abang lekat kan kt magnet je..
yang gentel2 buat shape tu tcr la..
buah durian n buah orange
kira betul la hasil sentuhan abang.. sbb abang sentuh skit2 je.. :-D

 abang mmg x buat main pun FM abang...
abang sayang.. org nak main pn x bagi..

 habis beterabur... entah mcmane abang main pusing2...
sampai terputus getah tu.. emmm
nasib mama dh ambik gambar..
xpe la bang buang je.. kurang skit sepah dgn mainan dlm rumah ni..

sian abang.. cube la jugak nk sambung..
tp mane bleh.. getah tu putus dua...
nampak muka sedih abang masa ni.. mama simpan je manik2 ni
nti dh jemu tgk mama buang la ye bang... ;-)

p/s: ni idea abang sbnrnye... suh ambik gambar barang2 abang n masuk dlm blog mama... mama ok jer.. abang pn ralit tgk mama tulis blog.. suka nak tau mama buat cite ape...

esok dah 2011..

emmm.. hari ni last 2010...
rasa nye tahun 2010 ni tahun yang sibok bagi mama...
dgn x cukup tido nye, x cukup rehat nye...
nak2 plak awl tahun tu.. adik baby lagi

adik susu badan... konpem malam adik 3 kali sedar nak susu..
rasanye klu mama nak tido lebih dari pkul 11.00mlm tu... susah sgt la
malam minggu je bleh.. itu pun puas menahan biji mata mama dari tetido.. :-)
mata mama dah set tido awal... malam minggu papa mmg bawak kite jalan2..

'jalan2 wajib nye' ..
konpem gi rmh nenek dlu pas tu gi ronde2 town n pantai Teluk Cempedak
beli Kfc or McD kt TC makan dalam kete... besst.. sampai rmh dh kenyang.. tido..
mcmane la mama nak slim... klu gitu cara makan nye... ;-DD

hari abang kena gi skol.. mama x leh lengah2 bangun subuh...
nak sediakan makanan abang, nak gosok baju abang
uniform abang hari2 mama basuh.. melompat2 kt skol.. kotor
nasib la.. klu adik tido, lancar la keje mama, klu x mesti lambat..
adik nangis nak susu :-(
abang ni kena makan kt rumah dlu.. klu x kebulur nti balik skol 12.30 nti..
kalau x sempat makan kt rmh .. abang mmg bawak bekal makan dlm kete..
sebarang bekalan dr rumah x bleh bw kt skol abang...
slalu nye bawak roti n air .. senang nak makan..
sbb kt skol abang mkn kuih seketul je pkul 9 pagi.. gi skol 7.50 pagi..
pastu tghari kt rmh plak baru makan.... kalau mama pn lapar..

berehat tu susah skit la utk mama.. start abang gi skol n ade adik ni..
pkul 8 sampai pkul 12 tu..kira2 4 jam..
mama kena siap kan bekal papa.. tgh2 masak pagi tu..
konpem kena benti jap... adik berak.. terus kena mandi la...
pas2 smbung masak terus untuk lunch... n den buat keje rumah.. 
12.15 mama kuar jemput abang.. biasanye waktu mmg ngam2..
mmg xleh nak masak bila abang dh balik skol.. abang kebulur tahap maksimum..
tu pun tiap kali jemput, mama bawak bekal roti.. kalau x bawak mmg bising...

pukol 2pm sampai 5 pm tu teman abang buat homework..
mlam abang tido awal.. pukol 9 dh tido
kalau x teman x jalan.. eee geram betol mama.. :-<

migrain mmg mainan mama... nak ngajo abang ni... eeeee
adik dok menyebok lagi.. merengek nak tido lagi...
adessss.. darah tinggi mama rasanye...
mama mmg x tahan sabar... bukan x pandai abang ni..
tp byk cakap masyaAllah... nak siap kan satu mukasurat nak sejam..
sampai mama kena tengkuh meja.... abang.. abang..

bila part abang dh siap... mama kena sediakan skit2 bahan nak masak dinner..
pukul 6 kang kite nak joging2 plak...  balik joging dah dekat pukol 7..
mandi kan abang n adik.. dah siap.. mama plak mandi.. pastu cooking..
time ni je mama rehat jap.. temangu depan tv.. sejam gitu jela...
smua benda mama kena ikut turutan..
klau x ikut .. mama la yang kelam kabut...

gitu la hari2 rutin mama , abang n adik.. papa sibok dgn keje..
kadang2 jumpe abang time hantar abang gi skol je..
sbb papa balik keje abang dah tido...
harap2 nye bemula 2011 esok...
hidup mama lebih teratur n bahagia ngan family...
ada masa nk manja kan diri mama sendiri...
harap2 mama dapat men 'slim' kan skit badan... kikikik...
adik dh besar ni.. mama relax skit... skiiit je la...

WELCOME  2011...
GOOD BYE 2010...

p/s: anak2 mama dah semakin membesar... setiap kali tiba tahun baru... papa n mama makin tua... ;-D

Thursday, December 30, 2010

cooking cooking

ni je la yang kite makan malam ni..
mama masak je ape yang ade dalam esbox tu..
lusa rasanye dah kena beli barang masak lagi...
xpun esok la kite gi erk...

 ikan goreng kicap
untuk abang dani.. nampak mcm pedas tp x pedas pn.. adik pn makan tadi..

 ayam masak lemak cili api
apesal wane dlm gambar ni x menarik... salah kamera nih.. ;-D
pedasss..

 kobis goreng kicap
sayur lain xde.. xpe la... fvrt papa ni

 sambal belacan
yang ni mama blend je.. x larat dgn adik nak tumbuk guna lesung... :-)

ni la dia nye... dekat nak sejam adik dok main dalam nih... lantak dik... melompat2 mama cooking

p/s: time mama beblog ni, adik n abang x tido lagi.. abang nizam layan.. papa n poksu baiki kete kt luar tu.. dh 11.45 mlm.. sian papa keje lagi. :-( .. kite kt dlm rmh hurey hurey.. betenet.. ;-D

my luvly luvly mak...

Hari ke-6... 21.12.10 Selasa
hari ni kite n wan buat keje buruh binaan skit.. tp sakit badan malam tu mengalah kan buat sebiji rumah..
mama tolong wan bancuh simen .. dua setengah round bancuh.. setengah lagi wan buat, pinggang mama dah sakit.. susah rupenye bancuh simen, nampak indon buat senang jerk..

wan nak menyimen kat tepi rumah tu...
sbb yg pertama: nak habis kan simen, rugi kalau keras nti..
sbb yg kedua: ada byk sarang anai2 kt situ...
tenaga wan ni kuat betoi.. sian teradoi2 mengetuk simen lama tu.. mama tolong ketuk2 skit je.. susah adik asyik nangis nk join skali... tu pn adik ade makan tanah yang tecampak kt tepi2 dia... isskk adik...
masa nak rata kan simen tu wan buat byk, adik dah menangis... mama sempat buat skit je..

letih mama n wan betambah2 .. sbb mulut abang tak henti betanye n becakap.. wan knp ni, knp tu.. mama kalau ni bleh x, mama kalau abang buat tu bleh x... mcm2 la ... x henti2... pastu abang yg tukang arah mama ambik gambar tu la , ni la.... amboiiiii....

 abang ni sebenar nye tgh suruh mama snap pic frog... lubang frog dh pecah wan ketuk..

 wan tengah rata kan tanah n ketuk simen yang lama tu.. lenguh giler tangan... guna je ape2 peralatan janji simen pecah n keje siap sudah...

 haa.. gambar ni mmg abang yang suh mama snap kan... " mama cepat ambik gambar abang pegang ni "
layan je la.. :-)

 ni la simen yg perlu dibuang sebelum menyimen yg baru.. nampak sikit   (sepanjang 2 depa mama kot) tp puas nak buat... keras tau abang.. abang tu dah la bising... simen keras lagi... nak habis kan ni, tension je wan n mama...

 sarang anai2 yang berjaya di musnahkan..

 sian frog dah xde rumah... xpe la byk lagi tanah kt tempat lain..

hasil nye.... tanah yg dah siap di ratakan... tinggal utk menyimen plak...

 dah siap menyimen.. nampak x.. dari dinding sampai ke batu bata tu.. gambar ni abang yang ambik.. pandai abang... main tpn mama tanpa izin.. tp nasib baik beguna gambar ni .. ;-)
so.. tak la lecah sgt kt kawasan tu klu hujan...

 petang tu wan n mama buat kuih ni.. kuih meneram.. kuih telinga keling pn ade org panggil.. sedap sgt..
mama nak cube nanti.. sebgkus tepung beras cap teratai ( cap lain x bape jadi, wan ckp la )., 2 cawan gula merah, 1 cawan gula pasir, 2 cawan air. masak gula sampai likat skit n den gaul dgn tepung.. biar kejap., n den goreng... nampak mcm senang.. tgk la kalau rajin mama buat.. adik suka sgt makan...

adik yang sedikit terabai hari ni... merengek nak mama dukong... sian adik.. mama nak tolong wan la adik nisa... adik x puas tido hari ni.. bising bunyi wan n mama buat keje buruh binaan tadi ... :-D

p/s: puas hati byk keje mama bleh tolong wan.. dok 11hari kt kampung... oye oye.. skrg ni dh pkul 6.54pm..x hujan.. mama kena stop, nk cooking cooking plak...